HOME
PODSTAWOWE INFORMACJE
BEZPIECZEŃSTWO KONSUMENTA
PRZEPISY
FAKTY I MITY
AROMATY
SUBSTANCJE SŁODZĄCE
START
MAPA SERWISU
MAPA SERWISU
HOME
PODSTAWOWE INFORMACJE
BEZPIECZEŃSTWO KONSUMENTA
Dopuszczanie do spożycia
Dopuszczalne dzienne spożycie
Znakowanie produktów spożywczych zawierających substancje dodatkowe do
Alergenność i nietolerancje
PRZEPISY
FAKTY I MITY
AROMATY
ZAKRES I DEFINICJE
Zakres - art. 2 rozporządzenia 1334/2008
Definicje - art. 3 rozporządzenia 1334/2008
OPIS HANDLOWY ŚRODKÓW AROMATYZUJĄCYCH
Stosowanie określenia "naturalny": Art. 16 (2) rozporządzenia 1334/200
"Naturalny środek aromatyzujący X"/"naturalny aromat X": Art. 16 (4) r
"Naturalny aromat X z innymi naturalnymi aromatami": Art. 16 (5) rozpo
"Naturalny aromat": Art. 16 (6) rozporządzenia 1334/2008
"Naturalna substancja/substancje aromatyczna(e)": Art. 16 (3) rozporzą
OZNAKOWANIE ŚRODKÓW AROMATYZUJĄCYCH W WYKAZIE SKŁADNIKÓW AROMATYZOWANE
Przypadek wytwórcy produktu końcowego stosującego kilka aromatów w tym
Przypadek wytwórcy produktu gotowego, stosującego kilka aromatów w kil
Przypadek środków aromatyzujących zawierających aromat dymu wędzarnicz
Dodatkowe przykłady znakowania
SUBSTANCJE NIEPOŻĄDANE WYMIENIONE W ANEKSIE III. ARTYKUŁ 6
Substancje, które jako takie, nie mogą być dodawane do żywności
Podejście według "najważniejszego znaczenia"
Przypadki szczególne: Aneks III B
Stosunek do Dyrektywy 88/388/EWG
PRZEKAZYWANIE DANYCH I MONITOROWANIE SPOŻYCIA
Informacje, które mają przekazywać podmioty gospodarcze sektora spożyw
Monitorowanie spożycia i sprawozdania państw członkowskich: Art. 20
KONTROLA
RAMY CZASOWE OBOWIĄZYWANIA ROZPORZĄDZENIA
Wejście w życie i data stosowania rozporządzenia: art. 30
Koniec sprzedaży żywności i aromatów nie spełniajacych wymogów rozporz
Wspólnotowy wykaz środków aromatyzujących i materiałów źródłowych: art
Sytuacja na poziomie państw członkowskich
PRZEWODNIK EUROPEJSKIEJ ORGANIZACJI CIAA
SUBSTANCJE SŁODZĄCE
POSZCZEGÓLNE DODATKI
E 100
E 101
E 102
E 104
E 110
E 1103
E 1105
E 120
E 1200
E 1201
E 1202
E 1203
E 1204
E 1205
E 122
E 123
E 124
E 127
E 129
E 131
E 132
E 133
E 140
E 1404
E 141
E 1410
E 1412
E 1413
E 1414
E 142
E 1420
E 1422
E 1440
E 1442
E 1450
E 1451
E 1452
E 1505
E 150a
E 150b
E 150c
E 150d
E 151
E 1517
E 1518
E 1519
E 1520
E 1521
E 153
E 155
E 160a
E 160b
E 160c
E 160d
E 160e
E 161b
E 161g
E 162
E 163
E 170
E 171
E 172
E 173
E 174
E 175
E 180
E 200
E 202
E 203
E 210
E 211
E 212
E 213
E 214
E 215
E 218
E 219
E 220
E 221
E 222
E 223
E 224
E 226
E 227
E 228
E 234
E 235
E 239
E 242
E 249
E 250
E 251
E 252
E 260
E 261
E 262
E 263
E 270
E 280
E 281
E 282
E 283
E 284
E 285
E 290
E 296
E 297
E 300
E 301
E 302
E 304
E 306
E 307
E 308
E 309
E 310
E 311
E 312
E 315
E 316
E 319
E 320
E 321
E 322
E 325
E 326
E 327
E 330
E 331
E 332
E 333
E 334
E 335
E 336
E 337
E 338
E 339
E 340
E 341
E 343
E 350
E 351
E 352
E 353
E 354
E 355
E 356
E 357
E 363
E 380
E 385
E 392
E 400
E 401
E 402
E 403
E 404
E 405
E 406
E 407
E 407a
E 410
E 412
E 413
E 414
E 415
E 416
E 417
E 418
E 420
E 421
E 422
E 425
E 426
E 427
E 431
E 432
E 433
E 434
E 435
E 436
E 440
E 442
E 444
E 445
E 450
E 451
E 452
E 459
E 460
E 461
E 463
E 464
E 465
E 466
E 468
E 469
E 470a
E 470b
E 471
E 472a
E 472b
E 472c
E 472d
E 472e
E 472f
E 473
E 474
E 475
E 476
E 477
E 479b
E 481
E 482
E 483
E 491
E 492
E 493
E 494
E 495
E 500
E 501
E 503
E 504
E 507
E 508
E 509
E 511
E 512
E 513
E 514
E 515
E 516
E 517
E 520
E 521
E 522
E 523
E 524
E 525
E 526
E 527
E 528
E 529
E 530
E 535
E 536
E 538
E 541
E 551
E 552
E 553a
E 553b
E 554
E 555
E 556
E 559
E 570
E 574
E 575
E 576
E 577
E 578
E 579
E 585
E 586
E 620
E 621
E 622
E 623
E 624
E 625
E 626
E 627
E 628
E 629
E 630
E 631
E 632
E 633
E 634
E 635
E 640
E 650
E 900
E 901
E 902
E 903
E 904
E 905
E 907
E 912
E 914
E 920
E 927b
E 938
E 939
E 941
E 942
E 943a
E 943b
E 944
E 948
E 949
E 950
E 951
E 952
E 953
E 954
E 955
E 957
E 959
E 960
E 961
E 962
E 964
E 965
E 966
E 967
E 968
E 999
SUROWCE I SUBSTANCJE SŁODZĄCE
Surowce słodzące
Syrop glukozowo-fruktozowy
Substancje słodzące
Substancje słodzące w żywieniu
Bezpieczeństwo substancji słodzących
Charakterystyka najpopularniejszych substancji słodzących
MAPA SERWISU
SŁOWNICZEK
Acceptable daily intake
ADI
Aromat
Aromat dymu wędzarniczego
Aromat przetworzony
Barwnik
Data minimalnej trwałości
Dobra Praktyka Produkcyjna
Dodatki do żywności
Dopuszczalne dzienne pobranie
Dopuszczalne dzienne spożycie
EFSA
Emulgator
European Food Safety Authority
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności
FAO
Fenyloketonuria
Food and Agriculture Organization
Gaz do pakowania
Gaz nośny
GMP
INS
International Numbering System
JECFA
Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives
Kwas
Minikubeczek
No observed adverse effect level
NOAEL
Nośnik
Ocena ryzyka
Organizacja do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa
Oznaczenie E
Polepszacze
Poliole
Preparat aromatyczny
Przeciwutleniacze
Quantum satis
Regulator kwasowości
Sekwestrant
Składnik żywności
Skrobia modyfikowana
Słodziki
Sól emulgująca
Stabilizatory
Substancja aromatyczna
Substancja dodatkowa do żywności
Substancja glazurująca
Substancja konserwująca
Substancja pianotwórcza
Substancja pomocnicza w przetwórstwie
Substancja przeciwpieniąca
Substancja przeciwzbrylająca
Substancja słodząca
Substancja spulchniająca
Substancja utrzymująca wilgoć
Substancja wiążąca
Substancja wypełniająca
Substancja żelująca
Substancje konserwujące
Substancje zagęszczające
Symbol E
Środek aromatyzujący
Środek do przetwarzania mąki
Środek spożywczy
Światowa Organizacja Zdrowia
Termin przydatności do spożycia
WHO
World Health Organization
Wspólny Komitet Ekspertów FAO/WHO ds. Dodatków do Żywności
Wzmacniacz kontrastu
Wzmacniacze smaku
Zanieczyszczenie
Żywność
Żywność przeznaczona bezpośrednio dla konsumenta finalnego
2005 - 2024 © PFPZ, Wszystkie prawa zastrzeżone
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w
Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie