|
|
|
|
|
|
|
AROMATY |
|
|
|
|
|
|
|
"Naturalny aromat X z innymi naturalnymi aromatami": Art. 16 (5) rozporządzenia 1334/2008 |
Art. 16 ust. 5 - Określenia „naturalny aromat »środek(-ki) spożywczy(-e) lub kategoria żywności, lub źródło(-a)« z innymi naturalnymi aromatami” można używać wyłącznie, gdy składnik aromatyzujący pochodzi częściowo ze wskazanego materiału źródłowego i gdy aromat tego materiału jest łatwo rozpoznawalny |
Pkt 26 preambuły: Jeżeli użyto mniej niż 95 % składnika aromatyzującego pochodzącego ze wskazanego źródła, ale aromat źródła wciąż jest wyczuwalny, należy ujawnić źródło i wskazać, że dodano także innych naturalnych środków aromatyzujących, np. do ekstraktu kakao dodano innych naturalnych środków aromatyzujących, aby nadać mu nutę bananową. | Tekst nie wprowadza żadnych ograniczeń co do zawartości procentowej X, z wyjątkiem tego, że określenie nie może wprowadzać w błąd konsumenta (patrz art. 4.b): warunek 95/5 nie jest spełniony, ale nie ma żadnych warunków co do ilości X w składniku aromatyzującym.
Jednolita interpretacja branżowa
- Aby zastosować opis handlowy "naturalny aromat X z innymi naturalnymi aromatami", konieczne jest, aby obecne były materiały aromatyzujące pochodzące ze wskazanego źródła/źródeł oraz aby ich zapach był łatwo rozpoznawalny w samym środku aromatyzującym/aromacie.
- Decyzje dotyczące spełnienia tych wymogów i w związku z tym - stosowności używania powyższego określenia środka aromatyzującego/aromatu w wykazie składników podawanym na etykiecie wieloskładnikowego środka spożywczego - są podejmowane indywidualnie na poziomie firmy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|