HOME PODSTAWOWE INFORMACJE BEZPIECZEŃSTWO KONSUMENTA PRZEPISY FAKTY I MITY AROMATY SUBSTANCJE SŁODZĄCE  
START AROMATY RAMY CZASOWE OBOWIĄZYWANIA ROZPORZĄDZENIA Wspólnotowy wykaz środków aromatyzujących i materiałów źródłowych: art. 8-13
AROMATY
Wspólnotowy wykaz środków aromatyzujących i materiałów źródłowych: art. 8-13

Rozporządzenie wymaga, aby pewne środki aromatyzujące i materiały źródłowe były przedmiotem oceny i zatwierdzenia. W przyszłych dokumentach wykaz wspólnotowy będzie nazywany wykazem unijnym (listą unijną).

Następujące środki aromatyzujące (aromaty) i składniki żywności o właściwościach aromatyzujących nie wymagają oceny (art. 8[1]):

·       Preparaty aromatyczne uzyskiwane z żywności;

·       Środki aromatyzujące z przetworzenia termicznego uzyskiwane z żywności i wytwarzane zgodnie z Aneksem V[2]

·       Prekursory środków aromatyzujących uzyskiwane z żywności;

·       Składniki żywności o właściwościach aromatyzujących.

 

Artykuł 9[3] wyszczególnia środki aromatyzujące i materiały źródłowe, które wymagają oceny i zatwierdzenia:

·       Substancje aromatyczne;

·       Preparaty aromatyczne uzyskiwane ze źródeł innych niż żywność;

·       Środki aromatyzujące z przetworzenia termicznego, uzyskiwane ze źródeł innych niż żywność i/lub wytwarzane w warunkach innych niż przewidziane w Aneksie V3;

·       Prekursory środków aromatyzujących uzyskiwane ze źródeł innych niż żywność;

·       Inne środki aromatyzujące (aromaty);

·       Materiały źródłowe inne niż żywność.

 

Zostanie opracowany wykaz wspólnotowy, który:

·       będzie wyszczególniać materiały aromatyzujące i materiały źródłowe, których użycie w lub na żywności wymaga - zgodnie z art. 9 - zatwierdzenia;

·       jest formalnym wykazem materiałów aromatyzujących i materiałów źródłowych, które - zgodnie z art. 9 - podlegają ocenie, z wyłączeniem wszystkich pozostałych. 

·       będzie rozwijać się w miarę upływu czasu i będzie regularnie aktualizowany.

Wykaz dozwolonych substancji aromatycznych miał być przyjęty do 31 grudnia 2010 r., a następnie dołączony jako aneks do rozporządzenia.  

 

Art. 10 - Spośród środków aromatyzujących i materiałów źródłowych, o których mowa w art. 9, można wprowadzać do obrotu i stosować w lub na środkach spożywczych wyłącznie te, które zostały

wymienione w wykazie wspólnotowym, w stosownych przypadkach na warunkach określonych w tym wykazie.

 

Omawiany artykuł stosuje się po upływie 18 miesięcy od daty stosowania wykazu wspólnotowego. Dotychczas jednak nie ustalono prawnie daty stosowania tego wykazu.

W sprawie dalszych informacji zaleca się konsultację z dostawcą środków aromatyzujących (aromatów).



[1]             Środki aromatyzujące i składniki żywności o właściwościach aromatyzujących, które nie wymagają oceny i zatwierdzenia

[2]             Aneks V do WE/1334/2008 “Warunki wytwarzania środków aromatyzujących z przetworzenia termicznego, oraz maksymalne dopuszczalne poziomy dla niektórych substancji w środkach aromatyzujących z przetworzenia termicznego

[3]             Środki aromatyzujące i materiały źródłowe, które wymagają oceny i zatwierdzenia

 

 

Rozmiar: 541 bajtów
CMS by - WEB interface
Poleć stronę Drukuj Mapa Serwisu Na górę
   
2005 - 2024 © PFPZ, Wszystkie prawa zastrzeżone
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij