Art. 16 - Szczególne wymogi dotyczące posługiwania się określeniem „naturalny”: Ust 2. Określenia „naturalny” można używać do opisu środka aromatyzującego wyłącznie, gdy składnik aromatyzujący zawiera tylko preparaty aromatyczne lub naturalne substancje aromatyczne. |
We wszystkich przykładach wymienionych poniżej, używanie określenia "naturalny" w opisie środka aromatyzującego/aromatu jest możliwe tylko wtedy, gdy składnik aromatyzujący zawiera wyłącznie naturalne preparaty aromatyczne i/lub naturalne substancje aromatyczne. Obecność wszelkich innych kategorii środków aromatyzujących (prekursory środków aromatyzujących, aromaty dymu wędzarniczego, itp.) uniemożliwia opisywanie aromatu jako naturalnego.
- Składnik aromatyzujący aromatu/środka aromatyzującego musi być "w 100% naturalny” w rozumieniu art. 16 ust.2 rozporządzenia 1334/2008
- Dodatki i inne składniki obecne w środku aromatyzującym/aromacie nie mają wpływu na jego status środka "naturalnego", np. składniki żywności takie, jak olej roślinny i maltodekstryna, oraz emulgatory, jak glikol propylenowy.
Punkt 26 preambuły rozporządzenia 1334/2008 przewiduje, że "na etykiecie należy wskazać źródło środka aromatyzującego, chyba że takie źródło nie jest rozpoznawalne w aromacie lub smaku środka spożywczego". Mówiąc ogólnie, postanowienia preambuły wyrażają intencję ustawodawców i faktycznie pomagają w interpretacji Rozporządzenia, ale nie są one prawnie wiążące. Jedynie art. 16(5) dotyczący "naturalnego środka aromatyzującego X z innymi naturalnymi aromatami" wymaga konkretnie rozpoznawalności aromatu X.
|