Państwa członkowskie muszą wprowadzić system monitorowania:
1. Państwa członkowskie ustanawiają systemy monitorowania spożycia i stosowania środków aromatyzujących przedstawionych w wykazie wspólnotowym oraz spożycia substancji wymienionych w załączniku III, stosując podejście oparte na ocenie ryzyka, a uzyskane wyniki przekazują z odpowiednią częstotliwością Komisji i urzędowi.
2. Do dnia 20 stycznia 2011 r. przyjmuje się po konsultacji z urzędem i zgodnie z procedurą regulacyjną, o której mowa w art. 21 ust. 2, wspólną metodę gromadzenia przez państwa członkowskie informacji o spożyciu i stosowaniu środków aromatyzujących przedstawionych w wykazie wspólnotowym oraz substancji zawartych w załączniku III roporządzenia. |
Państwa członkowskie muszą wprowadzić system monitorowania:
- spożycia i stosowania środków aromatyzujących (aromatów) z wykazu unijnego;
- spożycia substancji wymienionych w Załączniku III Rozporządzenia.
Substancje z Załącznika III obecne w żywności z powodu:
· stosowania składników żywności o właściwościach aromatyzujących
I/LUB
· stosowania środków aromatyzujących uzyskiwanych z określonych materiałów źródłowych.
W związku z tym, producenci żywności zawierającej środki aromatyzujące i/lub składniki żywności o właściwościach aromatyzujących muszą być w stanie przekazywać odpowiednie dane.
! Uwaga: Wytwórcy środków aromatycznych (aromatów) muszą udostępniać właściwym urzędowym organom wszystkie istotne informacje o zastosowanych aromatach/substancjach aromatycznych.
|