„barwniki” to substancje nadające lub przywracające żywności barwę, obejmujące naturalne składniki żywności i naturalne źródła, które w normalnych warunkach ani nie są same spożywane jako żywność ani nie są stosowane jako typowe składniki żywności. W rozumieniu niniejszego rozporządzenia barwnikami są preparaty uzyskane ze środków spożywczych i innych jadalnych surowców naturalnych uzyskanych poprzez fizyczną lub chemiczną ekstrakcję, której efektem jest selektywna ekstrakcja pigmentów względem składników odżywczych lub aromatycznych;
Barwniki nie mogą być dodawane ani występować na zasadzie przenoszenia w następujących wyrobach: 1) żywności nieprzetworzonej; 2) wszystkich wodach w butelkach i innych opakowaniach; 3) mleku, pełnotłustym, półtłustym i odtłuszczonym, pasteryzowanym lub sterylizowanym (włączając sterylizację UHT) (bez dodatków smakowych i środków aromatyzujących); 4) mleku czekoladowym; 5) mleku fermentowanym bez dodatków smakowych i aromatów; 6) Mleku konserwowanym, o którym mowa w dyrektywie Rady 2001/114/WE [1] (bez dodatków smakowych i środków aromatyzujących); 7) maślance bez dodatków smakowych i aromatów; 8) śmietance oraz śmietance w proszku (bez dodatków smakowych i środków aromatyzujących); 9) olejach i tłuszczach zwierzęcych lub roślinnych; 10) serach dojrzewających i niedojrzewających (bez dodatków smakowych i środków aromatyzujących); 11) maśle z mleka owczego i koziego; 12) jajach i produktach jajecznych w rozumieniu rozporządzenia (WE) nr 853/2004 13) mąkach i innych produktach przemiału zbóż oraz skrobi; 14) chlebie i produktach podobnych; 15) makaronach i "gnocchi"; 16) cukrach, włączając wszystkie mono- i disacharydy; 17) Paście pomidorowej oraz pomidorach w puszkach i słoikach; 18) sosach na bazie pomidorów; 19) sokach owocowych i nektarach owocowych w rozumieniu dyrektywy Rady 2001/112/WE oraz sokach warzywnych i nektarach warzywnych; 20) owocach, warzywach (włączając ziemniaki) i grzybach — w puszkach, w słoikach lub suszonych; przetworzonych owocach, warzywa (włączając ziemniaki) i grzybach; 21) dżemach ekstra, galaretkach ekstra i przecierze z kasztanów w rozumieniu dyrektywy Rady 2001/113/WE; creme de pruneaux; 22) rybach, mięczakach i skorupiakach, mięsie, drobiu i dziczyźnie oraz ich przetworach, z wyjątkiem gotowych posiłków zawierających te składniki; 23) wyrobach kakaowych i składnikach czekoladowych w wyrobach czekoladowych, o których mowa w dyrektywie 2000/36/WE Parlamentu Europejskiego i Rady; 24) kawie palonej, herbacie, naparach ziołowych i owocowych, cykorii; ekstraktach herbaty, naparach ziołowych i owocowych oraz cykorii; herbacie, naparach ziołowych i owocowych oraz preparatach ze zbóż do przygotowywania naparów, a także mieszankach i mieszankach rozpuszczalnych (instant) tych produktów; 25) soli, substytutach soli, przyprawach i mieszankach przypraw; 26) winie i innych produktach objęte rozporządzeniem Rady (WE) nr 1234/2007, wymienionych w części XII załącznika I do tego rozporządzenia; 27) napojach spirytusowych zdefiniowanych w pkt 1-14 załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 110/2008 Parlamentu Europejskiego i Rady [6], okowitach (uzupełnionych nazwą owocu) otrzymywanych w wyniku maceracji i destylacji, London gin (odpowiednio pkt 16 i 22 załącznika II); Sambuca, Maraschino, Marrasquino lub Maraskino i Mistra zdefiniowanych odpowiednio w pkt 38, 39 i 43 załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 110/2008; 28) Sangria, Clarea i Zurra w rozumieniu rozporządzenia Rady (EWG) nr 1601/91; 29) occie winnym objętym rozporządzeniem (WE) nr 1234/2007, wymienionmy w części XII załącznika I do tego rozporządzenia; 30) żywności dla niemowląt i małych dzieci w rozumieniu dyrektywy 2009/39/WE, włączając żywność specjalnego przeznaczenia medycznego dla niemowląt i małych dzieci; 31) miodzie w rozumieniu dyrektywy 2001/110/WE; 32) słodzie i produktach słodowych;
|