Przypadek wytwórcy produktu końcowego stosującego kilka aromatów w tym samym środku spożywczym
Wytwórca żywności nabywa dwa (lub więcej) naturalnych środków aromatyzujących (95/5) o różnych profilach smakowych, od jednego lub różnych dostawców, i wykorzystuje je w jednym środku spożywczym.
Przypadek dwóch "naturalnych aromatów"
Przykład: Sorbet zawiera "naturalny aromat truskawkowy" i "naturalny aromat cytrynowy".
Wykaz składników może wyglądać następująco:
Składniki: (…), “naturalny aromat truskawkowy, naturalny aromat cytrynowy” (…)
Składniki: (…), “naturalne aromaty owocowe”, (…)
Składniki: (…), “naturalne aromaty: truskawkowy i cytrynowy”, (…)
Składniki: (…), “aromaty: truskawkowy i cytrynowy”, (…)
Składniki: (…), “aromaty”, (…)
Następującej opcji NIE uznaje się za dopuszczalną:
X Składniki: (…), "aromaty naturalne”, (…)
Przypadek "naturalnych aromatów" i "naturalnych aromatów z innymi naturalnymi aromatami"
Przykład: Ciastko zawiera "naturalny aromat cytrynowy" i "naturalny aromat truskawkowy z innymi naturalnymi aromatami"
Wykaz składników może wyglądać następująco:
Składniki: (…), “naturalny aromat cytrynowy, naturalny aromat tryskawkowy z innymi naturalnymi aromatami" (…)
Składniki: (…), “naturalne aromaty: cytrynowy oraz truskawkowy z innymi naturalnymi aromatami”, (…)
Składniki: (…), “naturalny aromat cytrynowy/ truskawkowy z innymi naturalnymi aromatami”, (…)
Składniki: (…), “naturalny aromat truskawkowy z innymi naturalnymi aromatami”, (…) Tylko wtedy, gdy aromat truskawkowy jest rozpoznawalny, a cytrynowy - nie jest rozpoznawalny w końcowym produkcie spożywczym.
Składniki: (…), “naturalny aromat cytrynowy z innymi naturalnymi aromatami”, (…) Tylko wtedy, gdy aromat cytrynowy jest rozpoznawalny, a truskawkowy - nie jest rozpoznawalny w końcowym produkcie spożywczym.
Składniki: (…),“naturalne aromaty”, (…) Tylko wtedy, gdy ani aromat cytrynowy ani truskawkowy nie są rozpoznawalne w końcowym produkcie spożywczym.
Składniki: (…), “naturalne substancje aromatyczne”, (…) Tylko wtedy, gdy jest to stosowne.
Składniki: (…), “aromaty cytrynowy i truskawkowy”, (…)
Składniki: (…), “aromaty”, (…)
Przypadek "naturalnego aromatu" i aromatów nie-naturalnych
Przykład: Ciastko zawiera "naturalny aromat cytrynowy" i "aromat waniliowy".
Wykaz składników może wyglądać następująco:
Składniki: (…), “naturalny aromat cytrynowy, aromat waniliowy”, (…)
Składniki: (…),"aromaty: cytrynowy i waniliowy", (…)
Składniki: (…), “aromaty”, (…)
Następującej opcji NIE uznaje się za dopuszczalną:
X Składniki: (…),"aromat/y naturalny/e, aromat waniliowy" (…)
Jednolita interpretacja branżowa
W wykazie składników można umieszczać jako takie określenia "naturalny/e aromat/y X" i/lub "naturalny/e aromat/y X z innymi naturalnymi aromatami".
Jeśli "naturalny/e aromat/y X" i/lub "naturalny/e aromat/y X z innymi naturalnymi aromatami" nie są rozpoznawalne w smaku końcowego produktu spożywczego, mogą być wówczas określane w wykazie składników jako "aromaty naturalne".
! Uwaga: zastosowanie ogólnego określenia "aromaty" jest możliwe zawsze |
|