HOME PODSTAWOWE INFORMACJE BEZPIECZEŃSTWO KONSUMENTA PRZEPISY FAKTY I MITY AROMATY SUBSTANCJE SŁODZĄCE  
START AROMATY SUBSTANCJE NIEPOŻĄDANE WYMIENIONE W ANEKSIE III. ARTYKUŁ 6 Przypadki szczególne: Aneks III B
AROMATY
Przypadki szczególne: Aneks III B

 

Załącznik III - Obecność niektórych substancji

(*) Najwyższe dopuszczalne poziomy substancji nie mają zastosowania w przypadkach, gdy wieloskładnikowy środek spożywczy nie zawiera dodanych środków aromatyzujących, a jedynymi dodanymi składnikami żywności posiadającymi właściwości aromatyzujące są świeże, suszone lub mrożone zioła i przyprawy. Po konsultacji z państwami członkowskimi i urzędem, w oparciu o dane udostępnione przez państwa członkowskie, najnowsze doniesienia naukowe oraz uwzględniając użycie ziół i przypraw oraz naturalnych preparatów aromatycznych, Komisja, stosownie do przypadku, proponuje poprawki do tego odstępstwa.

Przewidziano wyjątek dla trzech substancji:

·       Estragol

·       Metyloeugenol

·       Safrol

 

Dla powyższych substancji maksymalne poziomy nie dotyczą wieloskładnikowych środków spożywczych w zakresie niniejszego rozporządzenia:

·       które nie zawierają żadnych dodanych środków aromatyzujących. Uwaga: Ta sprawa została wyjaśniona przez Komisję i państwa członkowskie jako odwołanie tylko do tych środków aromatyzujących/aromatów, które zawierają powyzszy składnik czynny. Możliwe jest stosowanie środków aromatyzujących/aromatów, o ile nie zwiększają one poziomu tych substancji.

ORAZ

·       które zawierają składniki żywności o właściwościach aromatyzujących, którymi są jedynie świeże, suszone lub mrożone zioła i przyprawy.

 

Rozmiar: 541 bajtów
CMS by - WEB interface
Poleć stronę Drukuj Mapa Serwisu Na górę
   
2005 - 2024 © PFPZ, Wszystkie prawa zastrzeżone
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij