7 marca 2005
Stanowisko Stowarzyszenia „Polska Federacja Producentów Żywności” w sprawie akryloamidu
2 marca 2005 roku Światowa Organizacja Zdrowia, WHO, opublikowała raport zawierający m.in. ocenę akryloamidu, substancji zawartej m.in. w niektórych wysokoskrobiowych produktach żywnościowych poddanych tradycyjnym metodom obróbki cieplnej: pieczeniu, smażeniu, grilowaniu.
Z podsumowania badań wykonanych przez WHO nie wynika konieczność podejmowania działań zmierzających do ograniczenia spożycia określonych produktów, natomiast WHO zaleca dalsze prowadzenie prac zarówno nad oceną naukową wpływu akryloamidu na ludzkie zdrowie, jak i kontynuowanie działań zmierzających do ograniczenia jego zawartości w żywności. Nie określono na razie, w jakim stopniu obecny w ludzkim organizmie akryloamid może pochodzić ze wspomnianych produktów, a w jakim pochodzi z innych źródeł.
Przemysł żywnościowy na całym świecie, ze względu na wcześniejsze doniesienia o potencjalnej szkodliwości akryloamidu, podjął szerokie prace nad unowocześnianiem produktów pod kątem minimalizowania zawartości tej substancji.
Członkowie Federacji z uwagą śledzą wszelkie doniesienia na ten temat i podkreślają gotowość do współpracy w zakresie niezbędnym do zachowania bezpieczeństwa produkowanej żywości.
|