W 2006 r. Polska Federacja Producentów Żywności przekazywała polskim władzom stanowiska i szczegółowe uwagi dotyczące m.in. następujących aktów prawnych:
Przepisy krajowe:
- Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia
- Projekt rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie informacji jakie umieszcza się na plombach nakładanych na środki transportu, którymi są wywożone produkty pochodzenia zwierzęcego z terytorium Rzeczypospolitej Polskiej do państw trzecich
- Projekt rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie szczegółowego zakresu i sposobu znakowania opakowań niektórych grup i rodzajów artykułów rolno-spożywczych nieprzeznaczonych bezpośrednio dla konsumenta finalnego
- Projekt rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie znakowania żywności wartością odżywczą
- Projekt rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie znakowania środków spożywczych.
Przepisy UE
- Projekt rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady 1924/2006 w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych
- Projekt rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie dodawania do żywności witamin i składników mineralnych oraz niektórych innych substancji
- Projekt rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady zmieniającego rozporządzenie (WE) nr 852/2004 w sprawie higieny środków spożywczych
- Zielona Księga “Promowanie zdrowego żywienia oraz aktywności fizycznej: Europejski wymiar problemu zapobiegania nadwadze, otyłości i chorobom przewlekłym”
- Projekty 4 rozporządzeń wspólnotowych o dodatkach do żywności.
Wybrane stanowiska Stowarzyszenia "Polska Federacja Producentów Żywności" w poszczególnych obszarach tematycznych:
Bezpieczeństwo żywności
Legislacja żywnościowa
Ochrona środowiska
Ekonomia i rynek
Żywienie i zdrowie
|