Podatek od cukru niesie tragiczne skutki dla polskiej gospodarkiRząd nie przemyślał skutków wprowadzenia nowego podatku, który uderza w rolników, przetwórców, producentów, pracodawców i konsumentów. Co czeka Polaków po jego przyjęciu?Dzisiaj Rada
Ministrów rozpatrzy projekt ustawy wprowadzający w Polsce tzw. podatek cukrowy.
Apelujemy do
Premiera Mateusza Morawieckiego o to, aby usiadł z nami do wspólnego stołu i
wysłuchał naszych argumentów.
Podatek
cukrowy to pomysł antypolski, antygospodarczy, antykonsumencki, a nawet
wbrew zapewnieniom rządzących antyzdrowotny – powiedzieli wczoraj na wspólnej konferencji w Świetlicy
Wolności ZPP przedstawiciele producentów cukru, rolników, plantatorów buraka
cukrowego oraz producentów żywności.
Dziś już
wiadomo, że negatywne skutki nowego podatku dotkną każdego Polaka, który
odczuje podwyżkę w trakcie zakupów w sklepie, czy zamawiania posiłków w barach
i restauracjach. Przeciwko proponowanym rozwiązaniom protestuje już wiele grup
społecznych: rolnicy – producenci buraka cukrowego, sadownicy, a także przetwórcy
cukru, właściciele firm, produkujących napoje, pracodawcy, sklepikarze i
restauratorzy. Wszyscy oni wyrażają obawy o przyszłość, z jaką będą
musieli się mierzyć od kwietnia 2020 roku, kiedy ma zacząć obowiązywać nowy podatek.
„O charakterze antygospodarczym i antyzdrowotym
tego podatku świadczy fakt, że nie przyczyni się on do spadku spożycia cukru przez
Polaków, natomiast niewątpliwie przyczyni się do wzrostu importu napojów z
Niemiec, Czech i Słowacji. Dlaczego stamtąd? Ponieważ w tych krajach danina ta
nie obowiązuje, a ceny są niższe. W Czechach i Słowacji nawet o 20%. Polscy
producenci, którzy stanowią dziś 70% naszego rynku będą wypierani przez
producentów niemieckich, czeskich i słowackich.” – ostrzegł Andrzej Gantner,
Wiceprezes Polskiej Federacji Producentów Żywności.
„Zaskakuje nas szybkość, z jaką rząd decyduje
się na wprowadzenie podatku cukrowego. Pamiętamy, że ogłoszona w listopadzie
2019 r. Narodowa Strategia Onkologiczna mówiła o podatku do 2022 r. Ale… tuż przed świętami dowiedzieliśmy się, że podatek
zostanie wprowadzony za 4 miesiące – czyli o dwa lata wcześniej, niż chwilę
temu zapowiadano. Jednym beneficjentem nowej daniny jest w oczywisty sposób
budżet państwa” – akcentował Jakub Bieńkowski ze Związku Przedsiębiorców i
Pracodawców.
Podatek cukrowy w zaproponowanej przez rząd
formule, zagraża funkcjonowaniu
polskiego rolnictwa, miejscom pracy i kondycji
polskiej gospodarki, w tym nowym
inwestycjom.
Michał Gawryszczak ze Związku Producentów Cukru
w Polsce pokreślił, że moment wprowadzenia daniny „jest katastrofalny” – „Ceny
cukru spadły już o ok. 40% w ciągu ostatnich 3 lat, przez co polscy producenci
balansują na granicy opłacalności”. Podatek znacząco osłabi polskich
producentów i przetwórców otwierając drogę dla cukru z innych krajów. – dodał.
Także plantatorzy mówią o najgorszym z
możliwych czasie wprowadzania nowego podatku. Rafał Strachota z Krajowego
Związku Plantatorów Buraka Cukrowego zaznaczył: „Ponad 10% hodowców buraka
cukrowego zrezygnowało już z jego uprawy. Nowa danina może tylko pogorszyć
sytuację. Rolnicy są początkiem łańcucha produkcyjnego i dziś niestety też
najsłabszym ogniwem, które to najszybciej odczuje jego katastrofalne
skutki”. Według Strachoty podatek
zmniejszy zapotrzebowanie cukrowni na buraka, a także dodatkowo wpłynie na dalsze
obniżenie ceny surowca, co spowoduje, że jego uprawa przestanie być opłacalna.
„Rząd szuka pieniędzy w naszych kieszeniach,
doprowadzając nas przy tym do ruiny. Podatek cukrowy to antypolski pomysł.
Chcemy jak najszybciej spotkać się z Premierem Mateuszem Morawieckim. Panie
Premierze - w państwie prawa nie można podejmować decyzji bez konsultacji
społecznych” – powiedział Sławomir Izdebski z OPZZ Rolników i Organizacji
Rolniczych.
Co więcej, wprowadzanie jakiegokolwiek nowego podatku
w trakcie trwania roku budżetowego jest działaniem
wysoce niepożądanym i szkodliwym, które może wprost zniszczyć wiele przedsiębiorstw. Tego typu zmiany w prawie
podatkowym powinny odbywać się z odpowiednim
wyprzedzeniem, dającym czas, który pozwoli wszystkim podmiotom przygotować się na nie. Niestety,
ustawodawca nie wziął pod uwagę tak istotnej kwestii, jak zobowiązania
przedsiębiorców do realizacji zawartych kontraktów na dostawy towarów czy
surowców, w których określone są już warunki cenowe.
Wprowadzanie
zmian w pośpiechu, bez konsultacji i odpowiedniego przygotowania to ogromna
niepewność dla wszystkich przedsiębiorców i całej gospodarki: dla rolników - którzy dziś nie wiedzą, ile
buraków i za jaką cenę sprzedadzą; dla sadowników - którzy nie wiedzą, jaka
część ich zbiorów znajdzie nabywców; dla sprzedawców - którzy nie są w stanie
przewidzieć, ile towarów uda im się sprzedać i wreszcie dla samych producentów
- którzy nie wiedzą, ile produktów mają wyprodukować.
Nowy podatek oznacza podwyżki cen żywności w
sklepach. To obciążenie nie tylko dla rolników, przetwórców i przedsiębiorców,
ale też zwykłych ludzi. To oni za
moment poczują wyższe ceny, nie tylko słodzonych napojów, których w dużej
mierze dotyczy projekt ustawy, ale także innych produktów żywnościowych,
zawierających w składzie cukier. Ceny mogą wzrosnąć od 30 do nawet 50%.
Marek
Przeździak z Federacji Gospodarki Żywnościowej RP zaznaczył, że podatek cukrowy
oznacza przede wszystkim wzrost cen – a ten dotknie przede wszystkim najuboższą
część społeczeństwa. „Nie może dojść do sytuacji, że to najbiedniejsi
konsumenci zostaną ukarani podatkiem” - powiedział.
Czy stać nas na to, co proponuje rząd? Podatek we Francji w podstawowej formie
wynosi (w przeliczeniu na siłę nabywczą konsumenta) 12 gr za 1 l napoju, zaś w
Polsce – 50 groszy. „Czy polski przedsiębiorca i polski konsument działają
w 3 czy 4 razy lepszych warunkach gospodarczych niż producent i konsument we
Francji? Pytamy - kto i na jakiej zasadzie wyznaczył takie stawki?” –
akcentował Andrzej Gantner.
Co więcej, stawka podatku cukrowego w Polsce
jest czwartą najwyższą w Europie – zaraz po Norwegii, Irlandii i Wielkiej
Brytanii – podczas gdy, mimo rosnących wynagrodzeń, siła nabywcza Polaków nadal jest poniżej średniej europejskiej.
Warto podkreślić, że wprowadzenie podatku
cukrowego nie wpływa na poprawę zdrowia obywateli, co potwierdza Światowa
Organizacja Zdrowia (WHO). Na ten fakt wskazują też doświadczenia innych
krajów, w których podatek ten wprowadzono, m.in. na Węgrzech, w Wielkiej
Brytanii czy w Meksyku. Kolejnym niebezpiecznym skutkiem wprowadzenia
procedowanego podatku jest rozwinięcie
szarej strefy i sprowadzania napojów z zagranicy. W Danii skala tego
zjawiska była tak duża, że skłoniła rząd do wycofania się z podatku.
Brak stabilności przedsiębiorstw i systemu
podatkowego sprawiają, że Polska staje
się krajem coraz mniej atrakcyjnym dla zagranicznych inwestorów. Spada więc
nie tylko konkurencyjność polskich producentów żywności czy plantatorów, ale
także Polski jako partnera biznesowego dla innych krajów.
To nie wszystko - rząd zapomina też o
podjętych przez branżę wysiłkach i inwestycjach w zakresie reformulacji
produktów, które miały na celu obniżanie kaloryczności – „Producenci żywności
od kilku już lat współpracują z podległym Ministerstwu Zdrowia Głównym
Inspektoratem Sanitarnym w zakresie obniżania kaloryczności swoich produktów. Podatek
przekreśla te działania. Gdzie w tym wszystkim logika?” – pytał Andrzej
Gantner, Wiceprezes Polskiej Federacji Producentów Żywności.
Cała branża plantatorów buraka cukrowego,
producentów cukru i przetwórców żywności wyraża duże zaniepokojenie z powodu
nadchodzących zmian i ich konsekwencji. Warto podkreślić, że pomimo wyrażanego sprzeciwu w stosunku do
propozycji podatku cukrowego, branża jest otwarta na podjęcie merytorycznej,
rzetelnej i racjonalnej dyskusji zmierzającej do wypracowania najlepszych
możliwych rozwiązań. Branża wystosowała również apel do premiera Mateusza Morawieckiego, w którym podkreśliła swoje
zaniepokojenie brakiem poszanowania
Konstytucji RP oraz zasad
określonych w Konstytucji Biznesu, wyrażając chęć prowadzenia dialogu w poszukiwaniu
rozwiązania, które nie zniszczy polskiej branży producentów i przetwórców
żywności, i dzięki któremu Polska będzie nadal krajem atrakcyjnym dla
inwestorów.
Broszura informacyjna nt. podatku cukrowego dostępna jest do pobrania>>
Zapis konferencji dostępny jest na stronie:
https://www.facebook.com/zwiazekprzedsiebiorcow/videos/596569417575038/