Stanowisko Stowarzyszenia „Polska Federacja Producentów Żywności” odnośnie projektu rozporządzenia ministra zdrowia w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych i substancji pomagających w przetwarzaniu
Paragraf 9, p. 3 po słowach „sterylizację UHT” proszę dodać „bez dodatków smakowych, tak aby nie ograniczać możliwości stosowania substancji dodatkowych do przetworów mlecznych zawierających dodatki smakowe.
Załączniki:
Paragraf 5, p. 6. Zamiast „mleka zagęszczonego i mleka w proszku” powinno być „mleka zagęszczonego bez dodatków smakowych i aromatów oraz mleka w proszku”. Istotną rolę odgrywa możliwość dodatku barwników do produktów mlecznych zawierających aromaty i dodatki smakowe.
Paragraf 15, tabela 4, poz. 10. Prosimy o sprawdzenie dawek dla poszczególnych grup produktów barwionych annato: pozycji „Likiery...” przyporządkowano 2 dawki, nie zgadza się również dawka dla ekstrudowanych lub ekspandowanych smakowych wyrobów typu sneksy (powinno być 20 zamiast 10 mg/kg)
Rozdział 2, tabela 5. Prosimy o rozważenie wyszczególnienia pozycji „nektary owocowe bez dodatku cukru lub z niską zawartością energetyczną”. Rozumiemy, że w obecnym brzmieniu przepisu nektary stanowią grupę napojów bezalkoholowych aromatyzowanych z udziałem soków owocowych, tym niemniej rozporządzenie ministra rolnictwa i rozwoju wsi z dnia 30.09.2003 r. w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej soków i nektarów owocowych, a także dyrektywa 2001/112/EC zezwalają w przypadku wspomnianych nektarów wyszczególnionych jako oddzielna grupa na całkowite lub częściowe zastąpienie cukrów substancjami słodzącymi.
Paragraf 38, tabela 17, poz. 79. Prosimy uzupełnić przepis o zastosowanie glikolu propylenowego jako nośnika aromatów, w dawce do 3 g/kg wyrobu gotowego. Wprawdzie z tego przepisu wyłączone są nośniki aromatów, ale w całym projekcie rozporządzenia brak jest wspomnianego zastosowania, zgodnego z dyrektywą 2003/114/EC.
Należy ponadto rozważyć potrzebę umieszczenia w uzasadnieniu do rozporządzenia wyjaśnienia w sprawie usunięcia list dotyczących zakresu stosowania aromatów.
|