Warszawa, 6 grudnia 2002
Stanowisko Stowarzyszenia “Polska Federacja Producentów Żywności” odnośnie projektu rozporządzenia ministra zdrowia w sprawie maksymalnych poziomów zanieczyszczeń chemicznych i biologicznych, które mogą znajdować się w żywności, składnikach żywności, dozwolonych substancjach dodatkowych, substancjach pomagających w przetwarzaniu albo na powierzchni żywności
Załącznik 1, I Dietetyczne środki spożywcze, IA Produkty dla niemowląt i dzieci do lat 3 oraz produkty bezglutenowe. Proponujemy zmianę zawartości tabeli w następujący sposób:
|
Pb mg/kg |
Cd mg/kg |
Hg mg/kg |
As mg/kg |
1.Produkty mleczne, mleczno-zbożowe, mleczno-zbożowo-owocowe i zastępujące je np. sojowe oraz surowce:
Mleko w proszku klasy ekstra
Koncentrat serwatki w proszku
|
0,10
0,01
0,10 |
0,02
0,02
0,02 |
0,005
0,005
0,01 |
0,10
0,10
0,20 |
2.Mleko w płynie i produkty wg p. 1w formie gotowej do spożycia lub odtworzonej zgodnie z instrukcją producenta
|
0,05 |
0,01 |
0,005 |
0,10 |
3.Produkty zbożowe, zbożowo-owocowe oraz mąki i kasze przeznaczone do ich produkcji
|
0,10 |
0,02 |
0,01 |
0,20 |
4. Przetwory owocowe, warzywne, mięsne i warzywno-mięsne
|
0,10 |
0,02 |
0,01 |
0,20 |
5.Produkty bezglutenowe
|
0,10 |
0,02 |
0,01 |
0,10 |
6. Inne:
zawierające nie więcej niż 50% s.m.
zawierające powyżej 50% s.m. |
0,10
0,10 |
0,02
0,02 |
0,005
0,01 |
0,10
0,20 |
Uzasadnienie
-
Produkty dla niemowląt i dzieci spełniające zaproponowane przez nas wymagania są szeroko dostępne i spożywane przez dzieci w innych krajach (aneks nr 1). Jednocześnie Rozporządzenie UE 466/2001 dopuszcza obecnie dla żywności dla niemowląt i dzieci wyższe niż przez nas proponowane poziomy dla kadmu.
W Stanach Zjednoczonych, FDA nie limituje w ogóle kadmu z uwagi na fakt, iż nawet bardzo nowoczesne zabiegi agrotechniczne tylko w bardzo ograniczonym zakresie mogą wpływać na obniżenie poziomu kadmu w glebie. Warunki pogodowe wpływają na kumulowanie kadmu przez rośliny.
Należy również podkreślić fakt, że żywność podawana w naszym kraju niemowlętom i dzieciom w miejscach zbiorowego żywienia (szpitale, żłobki, domy dziecka) nie podlega przed podaniem żadnym badaniom w zakresie zawartości kadmu. Oznacza to podtrzymywanie w naszym kraju podwójnych standardów i znaczne utrudnienia w produkcji, tym którzy dbają o wysoką jakość i bezpieczeństwo żywności dla dzieci.
-
Standardy danego kraju powinny odzwierciedlać rzeczywistą jakość dostępnego surowca. Rozporządzenie UE 466/2001 zaleca ustanowienie maksymalnego poziomu kadmu na najniższym rozsądnie osiągalnym pułapie (as low as reasonably achievable). Wyniki analiz gleb oraz jakości warzyw, opublikowane przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi w ”Raporcie z badań monitorowych nad jakością gleb, roślin, produktów rolniczych i spożywczych w 1999 r.” wskazują na niewielką ilość surowca dostępnego w Polsce, a spełniającego wymagania w zakresie dopuszczalnego poziomu kadmu, takiego jak w projekcie Rozporządzenia Ministra Zdrowia. (aneks nr 2)
W raporcie podano średni poziom kadmu:
marchew - 0.024 mg/kg ± 0.02 mg/kg (0.02 mg/kg – odchylenie standardowe),
ziemniak - 0.023 mg/kg ± 0.013mg/kg (0.013 mg/kg – odchylenie standardowe).
Poziom kadmu w surowcach świeżych jest uzależniony nie tylko od zanieczyszczenia środowiska (najwyższy poziom kadmu zaobserwowano w południowo-wschodniej Polsce - regionie o wysokiej czystości ekologicznej) i sposobu nawożenia roślin. Jest zależny bezpośrednio od warunków klimatycznych, a pośrednio od agrotechnicznych warunków uprawy.
-
Prowadzone przez producentów analizy poziomu kadmu w pozyskiwanych przez nas surowcach (np. marchwi i ziemniakach) wykazują, iż pomimo rygorystycznej selekcji typu gleb, ścisłej współpracy z rolnikami w zakresie stosowanych zabiegów pielęgnacyjnych, wyboru odmian uprawianych roślin, czasu zbioru plonów tylko niewielki procent pozyskiwanego surowca spełnia wymagania określone w przekazanym do zaopiniowania projekcie Rozporządzeniu Ministra Zdrowia.
W roku 2001 tylko w 2 z 157 (1,3%) przebadanych przez producentów prób marchwi stwierdzono zawartość kadmu w zakresie 0 - 0,01 mg/kg, 3,8% wykazało poziom zanieczyszczenia kadmem w zakresie 0.011-0.02 mg/kg, zaś w 52% prób zawartość Cd przekroczyła 0,05 mg/kg. Wyniki analityczne prób ziemniaka wykazały brak prób o zawartości Cd niższej niż 0.01 mg/kg i tylko w 7,4% prób stwierdzono zawartość Cd w zakresie 0,01-0,02 mg/kg.
Taka sytuacja oznacza ograniczenie możliwości zbytu surowca przez rolnika jak również ograniczenie możliwości produkcyjnych polskich firm, co w efekcie doprowadzi do spadku dostępności kontrolowanego wyrobu dla dzieci i zwiększenia spożycia przez niemowlęta i dzieci surowców o niewłaściwej jakości.
Wyniki badań rynku wskazują, iż tylko około 50 % dzieci spożywa przetwory w słoikach w uzupełnieniu do innych posiłków, podczas gdy badania samej tylko ogólnodostępnej na rynku marchwi wykazały że:
-
12% surowca wykazało zawartość kadmu w granicach 0.01-0.02 mg/kg,
-
44% marchwi zawierało kadm na poziomie 0.02 - 0,05 mg/kg,
-
w 44% surowca zawartość kadmu przekroczyła znacznie 0.05 mg/kg osiągając nawet poziom 0,34 mg/kg.
-
Z wieloletnich doświadczeń producentów żywności wynika, iż poziom kadmu w surowcach świeżych wykazuje wysoką zmienność nawet w obrębie jednej dostawy od danego producenta z określonego pola uprawnego. Oznacza to dużą częstotliwość badań, która i tak nie gwarantuje spełnienia wymagań w każdym opakowaniu jednostkowym produktu. W konsekwencji sytuacja ta jest niekorzystna, bo wymusza na polskich rolnikach konieczność spełnienia standardów bardziej rygorystycznych od obowiązujących w Unii Europejskiej. Jednocześnie wpływ rolnika, nawet przy zachowaniu wszelkich zasad agrotechnicznych, jest ograniczony.
-
dodatkowo prowadzi do poważnych konfliktów z dostawcami surowców, którzy ściśle stosując się do narzuconych im instrukcji upraw uzyskują zmienne wyniki badań wpływające na ich zyski finansowe.
-
Każdy surowiec roślinny wprowadzany do produktu wnosi zanieczyszczenia kadmem. Ustalenie tak
rygorystycznych wymagań w zakresie dopuszczalnego poziomu kadmu i azotanów w efekcie ogranicza różnorodność asortymentów i wprowadzenie do diety dziecka warzyw zalecanych przez pediatrów i poszukiwanych przez rodziców, (np. brukselka, szpinak, por, kalarepa, buraki).
Kalkulacje recepturowe przeprowadzone na wyrobach produkowanych w Polsce wykazują, że w praktyce produkcja nawet najprostszych produktów jest na skalę masową bardzo utrudniona.
-
Producenci żywności dla dzieci w chwili obecnej są zmuszeni do selekcji surowców głównie na podstawie zawartości w nich kadmu . Taka sytuacja jest niewłaściwa biorąc pod uwagę, że:
-
o jakości składnika i produktu spożywczego decyduje wiele innych ważnych parametrów np. własności organoleptyczne czy odżywcze,
-
metoda laboratoryjna do oznaczania kadmu na poziomie 0.01mg/kg produktu jest obarczona 15% niepewnością pomiaru – dla jednego laboratorium co wynika zarówno z niepowtarzalności przygotowanych prób do badań jak i samej metody instrumentalnej. Niepewność pomiaru ulega zwiększeniu przy badaniu surowców i wyrobów w różnych laboratoriach. Taki błąd nie daje nam 100% pewności, że wyrób uznany za dobry spełnia wymagania określone w obowiązujących przepisach.
Załącznik 2. Maksymalne poziomy zanieczyszczeń azotanami i azotynami. Produkty dla niemowląt i dzieci do 3 lat. W tabeli z maksymalną zawartością azotanów – postulujemy aby poz. 4 - kaszki, kleiki połączyć z poz. 5 z łączną maksymalną zawartością azotanów 50 mg NaNO3
Uzasadnienie
Poziom azotanów w surowcach świeżych dostarczanych do firm członkowskich PFPŻ jest na stabilnym, niskim poziomie. Dla porównania azotany w marchewce wg różnych danych mogą wahać się od 123 – 1233 mg/kg NaNO3, ze średnią 375,4 mg/kg, (Walker R., 1990), 80 – 1230 mg/kg NaNO3 (Van Duijvenbooden and Matthijsen, 1989), w ziemniakach średnio 200 mg/kg NaNO3 (UK MAFF, 1992)
Załączniku 7 - postulujemy o uzupełnienie załącznika o następujące grupy żywności:
Produkty owocowe, warzywne, owocowo-warzywne:
- warzywa mrożone
- półprodukty owocowe lub warzywne mrożone do napojów
- zagęszczone soki owocowe
Przetwory zbożowe, pieczywo, makarony, wyroby ciastkarskie:
- mąka (skrobię), ryż, kasze
Przetwory ziemniaczane:
- skrobia ziemniaczana
Tłuszcze roślinne i mieszane
- olej roślinny
Różne:
- cukier, sól (nie ma ich w żadnej grupie)
Uzasadnienie
Dokładniejszy wykaz będzie pomocny w opracowywaniu wymagań dla poszczególnych składników asortymentowych, które powinny być badane zgodnie z rozporządzeniem. Dotychczas wymagania tworzone były na podstawie doświadczenia, wymagań zagranicznych oddziałów naszych firm członkowskich, doniesień literaturowych lub atestów producenta.
Dodatkowo postulujemy o wprowadzenie tolerancji dla produktów spożywczych (nie wyłączając z tego produktów dla niemowląt) dla Stapyhylococcus aureus w następujący sposób : n=5 , c=2 , m=10, M=100 co jest zgodne z zaleceniami Codex Alimentarius.
PFPŻ zgłasza ponadto uwagę ogólną. Zarówno w omawianym projekcie, jak i wielu innych krajowych przepisach, nie została ujednolicona terminologia w zakresie klasyfikacji produktów. W dużym stopniu utrudnia to realizację tych przepisów, a w skrajnych przypadkach powoduje nieporozumienia w kontaktach z organami oficjalnej kontroli żywności. Wyrażamy nadzieję, że podczas opracowywania kolejnych wersji rozporządzeń wykonawczych do ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia, autorzy projektu podejmą działania zmierzające do ujednolicenia nomenklatury. Federacja deklaruje pomoc we wszelkich takich działaniach.
Dziękujemy za umożliwienie nam zaopiniowania powyższych przepisów. Mamy nadzieje, że proces konsultacji z naszym udziałem wykonawczych aktów prawnych do ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia będzie nadal kontynuowany.
Z poważaniem
Barbara Lenart
Szef Komisji Legislacyjnej Stowarzyszenia Polska Federacja Producentów Żywności
|