Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > Stanowiska > Legislacja żywnościowa > ARCHIWUM > ZANIECZYSZCZENIA > Stanowisko Stowarzyszenia „Polska Federacja Producentów Żywności” w sprawie określenia dopuszczalnych poziom

2009
2008
2007
2006
2005
Stanowisko Stowarzyszenia „Polska Federacja Producentów Żywności”

Warszawa, 23 stycznia 2004

Stanowisko Stowarzyszenia „Polska Federacja Producentów Żywności”
w sprawie
określenia dopuszczalnych poziomów zanieczyszczenia metalami szkodliwymi kawy rozpuszczalnej.

W chwili obecnej, podczas kontroli przeprowadzanych przez Państwową Inspekcję Sanitarną, nie jest stosowane jednolite podejście, mimo iż rozporządzenie ministra zdrowia z dnia 13 stycznia 2003 r. w sprawie maksymalnych poziomów zanieczyszczeń chemicznych i biologicznych, które mogą znajdować się w żywności, składnikach żywności, dozwolonych substancjach dodatkowych, substancjach pomagających w przetwarzaniu albo na powierzchni żywności zawiera wymagana w tym zakresie. Podczas kontroli Inspekcji kawa rozpuszczalna zaliczana jest zwykle do kategorii „Kawa, herbata, herbatki ziołowe i owocowe” z dopuszczalnymi poziomami Pb – 1, Cd – 0,10, Hg – 0,02 [mg/kg]. Niestety sporadycznie kawa rozpuszczalna traktowana jest jako „Koncentraty spożywcze napojów orzeźwiających, owocowych, a również typu kawa rozpuszczalna, kakaowych smakowych oraz zabielacze i zaprawy do napojów” o dopuszczalnych poziomach Hg - 0,50, Cd – 0,05, Hg – 0,02 [mg/kg]. W takim przypadku importerzy nie zawsze przygotowani są na przedstawienie odpowiednich deklaracji producenta, co powoduje bardzo dokuczliwe opóźnienia w odprawie towaru.

Polska Federacja Producentów Żywności uważa, że w stosunku do kawy rozpuszczalnej nie powinny być stawiane zbyt wysokie wymagania. W obowiązującym w UE rozporządzeniu Komisji nr 466/2001 z dnia 8 marca 2001 r. ustalającym najwyższe dopuszczalne poziomy dla niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych w ogóle nie są wyszczególnione wymagania w zakresie poziomów tych metali w kawie rozpuszczalnej. Jednocześnie kawa rozpuszczalna nie jest ani podstawowym środkiem spożywczym, ani nie jest spożywana w dużych ilościach, dlatego poziomy zanieczyszczeń w tym produkcie nie powinny być nadmiernie zaostrzane.

 

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij