Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011
Po opublikowaniu w dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej tekstu rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG., dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004, nad którego uzgodnieniem prace i dyskusje trwały ponad 3 lata, Komisja Europejska powołała Grupę Roboczą dotyczącej rozporządzenia (WE) nr 1169/2011.
Na posiedzeniach tej Grupy, od roku 2012 omawiane i uzgadniane są kwestie dotyczące wybranych przepisów rozporządzenia (UE) nr 1169/2011.
Już w momencie dyskusji nad pierwszym zestawem pytań, pojawiały się kolejne wątpliwości. Komisja Europejska postanowiła jednak sfinalizować prace nad przygotowaniem odpowiedzi na pytania zgłoszone w pierwszej kolejności, i dopiero po opublikowaniu ich w formie ogólnodostępnego dokumentu, podjąć dyskusje nad następnymi pytaniami.
Więcej w numerze 4/2014 kwartalnika Food-Lex.