Raport OECD pt. "Opracowywanie etykiet żywności w celu poprawy wyników zdrowotnych"
Kluczowe kwestie podkreślone w raporcie:
· Ochrona zdrowia publicznego jest czynnikiem przyczyniającym się do rozpowszechniania się systemów uproszczonego oznaczania wartości odżywczej;
· Chociaż harmonizacja systemów mogłaby ograniczyć wpływ na przedsiębiorstwa i handel, to jednak prawdopodobnie utrzyma się globalne zróżnicowanie między systemami znakowania, biorąc pod uwagę, że etykietowanie ma odpowiadać konkretnym potrzebom ludności w danym kraju/regionie;
· Jeżeli kraje mają wspólny system, potrzebne są solidne ramy zarządzania na poziomie ponadnarodowym, aby ułatwić codzienne wdrażanie i monitorowanie;
· Aby poprawić wykorzystanie dobrowolnych systemów przez przetwórców żywności, należy rozważyć mechanizmy poprawiające dostępność informacji i zmniejszające przeszkody administracyjne;
· Konieczne są dalsze badania, aby zrozumieć, w jaki sposób istnienie uproszczonych systemów oznaczania wartości odżywczej w ramach szerszego zestawu polityk może ułatwić zdrowsze wybory żywieniowe.
· Wstępne spostrzeżenia w kilku krajach pokazują, że uproszczone systemy mogą wpływać na wysiłki w zakresie zmiany receptur produktów i zachowania zakupowe konsumentów. Jednakże potrzebne są dalsze badania pomiędzy programami, aby zrozumieć, w jaki sposób mogą one skutecznie wpływać na poprawę prozdrowotnego oddziaływania środowiska, żywności i diety.