Prezydencja 2025. Wyzwania i szanse dla Polski na forum Komisji Kodeksu żywnościowego FAO/WHO
W trakcie trwania prezydencji dane państwo staje się gospodarzem większości unijnych wydarzeń i pełni istotną funkcję na wszystkich polach aktywności Unii Europejskiej. Reprezentuje UE na arenie międzynarodowej, jest odpowiedzialne za organizację jej spotkań, nadaje kierunek polityczny Unii, dba o jej rozwój, integrację oraz bezpieczeństwo. Prezydencja ma rotacyjny charakter, sprawuje ją po kolei każde państwo członkowskie UE.
Państwa członkowskie, które pełnią funkcję prezydencji po sobie, ściśle współpracują w grupach po trzy. System ten, nazywany „trio”, został wprowadzony w 2009 r. traktatem lizbońskim. Przy ustalaniu porządku sprawowania prezydencji kierowano się zasadą, że każde trio składać się powinno z państwa dużego i państw mniejszych, a dodatkowo w skład każdej trójki wchodzić będą państwa starej i nowej Unii. Każda trójka ustala długofalowe cele i przygotowuje wspólny program tematów oraz spraw, którymi Rada będzie się zajmować przez 18 miesięcy. Na jej podstawie każde z trzech państw opracowuje własny, bardziej szczegółowy 6-miesięczny program.
Zapraszamy do lektury artykułu, który dla czytelników Food-Lex opracowała Joanna Maryniak-Szpilarska, główny specjalista Biura Współpracy Narodowej w Głównym Inspektoracie Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
W artykule:
- Prezydencja i trio
- Kodeks Żywnościowy a prezydencja
- Prezydencja jako szansa dla Polski