Podwójna jakość produktów – prace legislacyjne
Planowane zmiany
dotyczące podwójnej jakości produktów stanowią istotną część całościowej
reformy prawa konsumenckiego na szczeblu unijnym. Prace nad reformą dyrektyw
dotyczących różnych aspektów konsumenckich nabrały w ostatnim czasie realnych
kształtów. W kwietniu 2018 r. Komisja Europejska przedstawiła pakiet zmian
zatytułowany „Nowy ład dla konsumentów” („A New Deal for Consumers”). Pakiet
obejmuje komunikat, ale także konkretne wnioski legislacyjne dotyczące
nowelizacji postanowień dyrektyw konsumenckich. Główne grupy nowelizowanych
zagadnień dotyczą aspektów działalności online, umów zawieranych poza lokalem
przedsiębiorstwa, usuwania barier dla prowadzenia działalności gospodarczej i
skutecznych sankcji. Co do zasady celem programu jest modernizacja
dotychczasowych dyrektyw konsumenckich tak, aby podążały za rozwojem
technologii cyfrowych, ale także zapewnienie wysokiego poziomu ochrony konsumentów
w UE – w tym kontekście zmiany dotyczą też podwójnych standardów jakości.
Więcej w numerze kwartalnika „Food-Lex” 3/2019, dostęp dla prenumeratorów>>