Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Innowacje i wyzwania w branży napojowej: spotkanie Rady Naukowej PFPŻ ZP w Coca-Cola HBC
28 listopada br. odbyło się trzecie w tym roku spotkanie Rady Naukowej przy Polskiej Federacji Producentów Żywności Związku Pracodawców (PFPŻ ZP) połączone z wizytą studyjną w zakładzie produkcyjnym Coca-Cola HBC Polska w Radzyminie. Było to wyjątkowe wydarzenie, które zgromadziło przedstawicieli świata nauki z różnych ośrodków naukowych i różnych specjalizacji.

Wizyta w nowoczesnej fabryce

 

Spotkanie odbyło się w jednej z najnowocześniejszych i największych fabryk w Grupie Coca-Cola HBC. W trakcie wizyty, przedstawiciele Coca-Cola HBC Polska - Katarzyna Borucka, Dyrektor ds. Korporacyjnych i Zrównoważonego Rozwoju, jednocześnie Wiceprezes PFPŻ ZP oraz Paweł Nagórny, Dyrektor Zakładu Produkcyjnego podzielili się doświadczeniem i podejściem tego producenta do zrównoważonej produkcji napojów. Omówiono również istotne aspekty współpracy między sektorem naukowym a przemysłem spożywczym, wspieranej przez PFPŻ ZP. Andrzej Gantner, Wiceprezes i Dyrektor generalny PFPŻ ZP oraz Marta Tomaszewska-Pielacha, Dyrektor ds. żywności i żywienia przybliżyli uczestnikom spotkania zagadnienia związane z obecnymi i nadchodzącymi regulacjami prawnymi dotyczącymi oświadczeń środowiskowych oraz wyzwaniami dla branży spożywczej w tym zakresie. Poruszone zostały również kwestie systemu kaucyjnego, rozszerzonej odpowiedzialności producenta (ROP) oraz rozporządzenia dot. opakowań i odpadów opakowaniowych (PPWR), nad którym obecnie dobiegają końca prace na poziomie UE. W kontekście dyskusji o zapobieganiu zjawisku greenwashingu omówiona została również inicjatywa środowiska reklamowego w postaci samoregulacji Rady Reklamy dotyczącej reklamy środowiskowej.

 

Lider branży napojowej

 

Coca-Cola HBC Polska, jako lider branży napojowej w globalnym rankingu Dow Jones Sustainability Index oraz krajowy lider branży FMCG w Rankingu Odpowiedzialnych Firm w Polsce, zaprezentowała swoje osiągnięcia w zakresie zrównoważonego rozwoju. Uczestnicy mieli okazję poznać cały proces produkcji napojów, od momentu przyjęcia surowców, przez produkcję opakowań, aż po finalne produkty. Firma pokazała, jak łączy zasady zrównoważonego rozwoju z efektywnością biznesową, dostarczając konsumentom produkty spełniające ich oczekiwania co do smaku i jakości oraz odpowiadające na aktualne trendy rynkowe.

 

Wymiana doświadczeń i współpraca

 

Spotkanie było doskonałą okazją do wymiany doświadczeń i pogłębienia współpracy między światem nauki a branżą spożywczą. Uczestnicy zgodzili się, że dalsza integracja i współpraca są kluczowe dla rozwoju sektora, szczególnie w kontekście innowacji i rosnących standardów oraz oczekiwań ze strony konsumentów.

 

Podziękowania i nadzieje na przyszłość

 

Serdecznie dziękujemy wszystkim uczestnikom za przyjęcie zaproszenia i aktywny udział w spotkaniu. Wierzymy, że wspólny czas przyniesie cenne doświadczenia dla obu stron i przyczyni się do dalszego umacniania współpracy pomiędzy światem nauki i branżą spożywczą.


IMG_5894

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij