Opakowania z trzciny cukrowej - ekologiczna alternatywa dla tworzyw sztucznychAlternatywne opakowania pochodzenia roślinnego są coraz chętniej wykorzystywane zarówno przez podmioty gospodarcze, jak i konsumentów. Jedną z najistotniejszych zalet tych roślinnych substytutów plastiku jest to, że mogą one wykorzystywać produkty uboczne rolnictwa, takie jak włókno trzciny cukrowej.Trzcina cukrowa jest najważniejszą rośliną cukrodajną na świecie. Jej
uprawa odpowiada za ponad 60% światowej produkcji cukru. Powstają z niej
ogromne ilości w pełni biodegradowalnego i kompostowalnego odpadu – wytłoków.
Dzięki swoim właściwościom wytłoki te są świetnym biosurowcem, który może
zostać wykorzystany na wiele sposobów. Ponadto trzcina cukrowa stanowi obfite i
odnawialne zasoby. Włókna trzciny cukrowej stały się przydatne w produkcji
zrównoważonych, biodegradowalnych substytutów tworzyw sztucznych.
Polecamy artykuł „Opakowania z trzciny cukrowej -
ekologiczna alternatywa dla tworzyw sztucznych", który dla czytelników
"Food-Lex" przygotowała Marzena Pawlicka-Cegiełko, kierownik Pracowni
Oceny Materiałów i Wyrobów do Kontaktu z Żywnością, Zakład Bezpieczeństwa
Żywnosci, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH.
W artykule:
- rodzaje
opakowań z
trzciny cukrowej
- przepisy prawne
Kwartalnik "Food-Lex" nr 3/2024 >>
pełna lista aktualności
|