Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Przebieg oraz najważniejsze decyzje podjęte podczas 55. sesji Komitetu KKŻ FAO/WHO do spraw Pozostałości Pestycydów
Komitet Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO do spraw Pozostałości Pestycydów (CCPR) obradował po raz 55. Od 3 do 8 czerwca 2024 r. w Chengdu (Chiny). W sesji uczestniczyło ponad 200 delegatów reprezentujących 47 państw członkowskich, jednej organizacji członkowskiej (UE) oraz łącznie dziewięć organizacji o statusie obserwatora.

Ekspert WHO przedstawił między innymi informację o zainicjowaniu prac w zakresie badań dotyczących pozostałości pestycydów w wodzie pitnej, w tym w źródłach wody i wodzie po uzdatnieniu.
Zgodnie z prawodawstwem unijnym najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości pestycydów ustalone na poziomie międzynarodowym przez Komisję Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO powinny być uwzględnione przez Unię Europejską przy określaniu najwyższych dopuszczalnych poziomów, biorąc pod uwagę dobrą praktykę rolniczą. Dlatego tak ważne są dla UE prace prowadzone w ramach Komitetu CCPR, jak również aktywny udział jej państw członkowskich.

Polecamy artykuł „Przebieg oraz najważniejsze decyzje podjęte podczas 55. sesji Komitetu KKŻ FAO/WHO do spraw Pozostałości Pestycydów", który dla czytelników "Food-Lex" przygotowała Anna Janasik, główny specjalista w Biurze Współpracy Międzynarodowej Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

Kwartalnik "Food-Lex" nr 3/2024 >>


Codex 55 sesja zdjecie 1 (1)


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij