Alko-lody - Komunikat Głównego Inspektora IJHARSOrgany Inspekcji kontrolują wyroby alkoholowe pod względem ich zgodności z obowiązującymi przepisami, w tym oceniają, czy oznakowanie tych produktów nie wprowadza konsumentów w błąd, np. poprzez sugerowanie, że są produkty o innym niż w rzeczywistości charakterze, co narusza przepisy rozporządzenia (UE) nr 1169/2011Art.
7 ust. 1 lit. a rozporządzenia (UE) nr 1169/2011, stanowi, iż
informacje na temat żywności nie mogą wprowadzać konsumenta w błąd co do
właściwości środka spożywczego, a w szczególności co do jego
charakteru, tożsamości, właściwości, składu, ilości, trwałości, kraju
lub miejsca pochodzenia, metod wytwarzania i produkcji.
Ponadto
zgodnie z art. 7 ust. 2 ww. rozporządzenia informacje na temat żywności
muszą być rzetelne, jasne i łatwe do zrozumienia dla konsumenta, a
stosownie do art. 4 ww. rozporządzenia ust. 1, 2 i 3 mają również
zastosowanie do reklamy i prezentacji środków spożywczych, w
szczególności kształtu, wyglądu lub opakowania, zastosowanych materiałów
opakowaniowych, sposobu ustawienia oraz otoczenia, w jakim są
pokazywane.
W praktyce:
- wyroby alkoholowe nie mogą być prezentowane w sposób wprowadzający w błąd co do ich tożsamości,
- opakowania
artykułów muszą być wyraźnie oznakowane i zawierać czytelne ostrzeżenia
o charakterze produktu, jego przeznaczeniu dla osób dorosłych itp.
Alkohol jako składnik produktów spożywczych
Alkohol
wchodzi w skład wielu produktów. Najbardziej znany jest jako podstawowy
składnik napojów alkoholowych ze względu na swoje działanie
psychoaktywne, które może prowadzić do wielu problemów zdrowotnych i
społecznych.
Zastosowanie
alkoholu jest jednak znacznie szersze. W małych ilościach może działać
konserwująco, przedłużając trwałość żywności. Używa się go w niewielkich
ilościach jako rozpuszczalnika dla aromatów i związków smakowych. W
cukiernictwie pomaga w uzyskaniu gładkiej konsystencji mas i kremów.
Alkohol wspomaga także proces fermentacji, jest kluczowy w produkcji
pieczywa czy fermentowanych produktów mlecznych. W przemyśle
farmaceutycznym alkohol służy do ekstrakcji substancji leczniczych, do
konserwowania leków, lub jako nośnik substancji czynnej.
Sankcje związane z nieprawidłowościami w obrocie alkoholem
Niewłaściwe
oznakowanie i prezentacja alkoholi i wyrobów z dodatkiem alkoholu -
stwarza zagrożenie, zwłaszcza dla najsłabszych grup społecznych, takich
jak dzieci. Tego rodzaju praktyki mogą prowadzić do nieświadomego
spożycia szkodliwych substancji, co jest absolutnie nieakceptowalne.
W przypadku stwierdzenia
nieprawidłowości wprowadzający do obrotu może być ukarany sankcją
wynikającą z art. 40a ust. 1 pkt 3-4 ustawy o jakości handlowej
artykułów rolno-spożywczych w wysokości odpowiednio do 5-krotnej
wartości partii (niewłaściwa jakość) i do 10 % przychodu uzyskanego
przez przedsiębiorcę za rok poprzedzający rok wydania decyzji – z tytułu
zafałszowania.
Niezależnie od sankcji, które nałożyć
mogą organy IJHARS właściwe organy samorządu terytorialnego wydające
zezwolenia na handel detaliczny napojami alkoholowymi będą informowane o
stwierdzanych nieprawidłowościach.
Podkreślić
należy, że stopień szkodliwości czynów godzących w najsłabszych
konsumentów – dzieci, jest wystarczającą przesłanką do zastosowania
surowych kar pieniężnych.
Źródło: GIJHARS
pełna lista aktualności
|