Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Kontrola towarów pochodzenia zwierzęcego na zewnętrznej granicy Unii Europejskiej
Kontrole na granicy zewnętrznej UE w Polsce polegają m.in. na weryfikacji dokumentów towarzyszących
przesyłkom, pobieraniu próbek do badań laboratoryjnych oraz przeprowadzeniu oceny organoleptycznej wytypowanych przesyłek.


W okresie od 1 do 31 sierpnia 2024 r. na zewnętrznej granicy UE skontrolowano ogółem 3 153 przesyłki zwierząt, towarów pochodzenia zwierzęcego oraz pasz pochodzących z krajów trzecich i przeznaczonych na rynek UE (import).

W odniesieniu do 8 przesyłek (produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi) kontrola zakończyła się z wynikiem niezadowalającym. Były to między innymi przesyłki zawierające:
  • lody - niezgodności w dokumentach;
  • majonez - - nieprawidłowe/błędy dotyczące etykietowania;
  • masło - niezgodności w dokumentach;
  • majonez - - nieprawidłowy wzór świadectwa;
  • sery dojrzewające - niezgodności w dokumentach/ błędy dotyczące etykietowania;
  • miód pszczeli - niezgodności w dokumentach;
  • mięso drobiowe - niezgodności w dokumentach;
  • łój barani - kraj pochodzenia produktu nie zatwierdzony do eksportu na terytorium UE.

W siedmiu przypadkach w/w przesyłek krajem pochodzenia była Ukraina, a w jednym Iran. Żadna z 8 przesyłek skontrolowanych z wynikiem niezadowalającym, na podstawie decyzji granicznego lekarza weterynarii nie została dopuszczona do wprowadzenia na terytorium UE.


Źródło: GIW



Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij