Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Opinia EFSA w sprawie tolerowanego górnego poziomu spożycia (UL) witaminy E
Panel ds. Żywienia, Nowej Żywności i Alergenów Pokarmowych (NDA) EFSA niedawno wydał opinię w sprawie tolerowanego górnego poziomu spożycia (UL) witaminy E. Opinia została wydana na wniosek Komisji Europejskiej.

Ponieważ α-tokoferol jest uznawany za jedyną niezbędną postać witaminy E, Panel NDA ograniczył swoją ocenę do α-tokoferolu. Przeprowadzono systematyczny przeglądy literatury w celu oceny dowodów związanych z głównymi niekorzystnymi skutkami zdrowotnymi nadmiernego spożycia witaminy E, a mianowicie ryzyko zaburzeń krzepnięcia i krwawienia, choroby układu krążenia i raka prostaty.


Wpływ na krzepnięcie krwi i związane z tym zwiększone ryzyko krwawienia uważa się za krytyczną kwestię dla ustalenia UL dla witaminy E. W opinii EFSA stwierdza jednak, że nie opublikowano żadnych nowych dowodów, które mogłyby poprawić charakterystykę zależności dawka–odpowiedź. Wartości UL dla witaminy E ze wszystkich źródeł dietetycznych, które zostały wcześniej ustalone przez Komitet Naukowy ds. Żywności, zostały zachowane dla wszystkich grup populacji, tj.:

  • 300 mg/dzień dla dorosłych, w tym kobiet w ciąży i karmiących,
  • 100 mg/dzień dla dzieci w wieku 1–3 lat,
  • 120 mg/dzień dla dzieci w wieku 4–6 lat,
  • 160 mg/dzień dla dzieci w wieku 7–10 lat,
  • 220 mg/dzień dla dzieci w wieku 11–14 lat i
  • 260 mg/dzień dla dzieci w wieku 15–17 lat.

Ponadto, UL wynoszące 50 mg/dzień zostało ustalone dla niemowląt w wieku 4–6 miesięcy, a UL wynoszące 60 mg/dzień - dla niemowląt w wieku 7–11 miesięcy.


UL dotyczą wszystkich stereoizomerycznych form α-tokoferolu.

 

UL nie dotyczą osób przyjmujących leki przeciwzakrzepowe lub przeciwpłytkowe (np. aspirynę), pacjentów stosujących profilaktykę wtórną chorób sercowo-naczyniowych lub pacjentów z zespołami złego wchłaniania witaminy K.

 

EFSA stwierdziła również, że jest mało prawdopodobne, aby UL dla witaminy E były przekraczane w populacjach europejskich, z wyjątkiem osób regularnie przyjmujących suplementy diety zawierające duże dawki witaminy E.


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij