Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Podsumowanie konferencji nt. Rozszerzonej Odpowiedzialności Producenta w MRiRW z udziałem MKiŚ z inicjatywy PFPŻ ZP
21 sierpnia 2024 r. w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi odbyła się konferencja ws. Rozszerzonej Odpowiedzialności Producenta, której inicjatorem była Polska Federacja Producentów Żywnosci Związek Pracodawców przy współudziale Związku Pracodawców Przemysłu Opakowań i Produktów w Opakowaniach EKO-PAK.

Konferencja, otwarta przez Ministra Czesława Siekierskiego i Ministrę Anitę Sowińską z Ministerstwa Klimatu i Środowiska, poświęcona była omówieniu znaczenia i skutków dla polskiego sektora przetwórstwa żywności implementacji nowych wymagań Dyrektywy 2008/98/WE dot. rozszerzonej odpowiedzialności producenta w zakresie gospodarki opakowaniami i odpadami opakowaniowymi (ROP). 

„To temat ważny dla sektora przetwórczego, choć nie tylko” – podkreślił minister rolnictwa i rozwoju wsi Czesław Siekierski. Z szefem resortu rolnictwa zgodziła się też uczestnicząca w spotkaniu podsekretarz stanu w ministerstwie klimatu i środowiska Anita Sowińska. „Potwierdzeniem jest tak duże zainteresowanie i liczny udział w wydarzeniu przedstawicieli producentów” – zauważył minister Siekierski.

W czasie konferencji:
  • Maciej Białek, dyrektor w Ministerstwie Klimatu i Środowiska omówił podstawy prawne implementacji ROP
  • Andrzej Gantner, wiceprezes PFPŻ ZP przedstawił konsekwencje ROP dla warunków organizacyjnych i finansowych funkcjonowania sektora spożywczego
  • Magdalena Dziczek, dyrektor/członek zarządu EKO-PAK omówiła koncepcję ROP uwzględniającą potrzeby przetwórstwa żywności oraz ryzyka związane z implementacją przepisów. Koncepcję opracowaną przez EKO-PAK, PFPŻ ZP i Związek Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego w Polsce - Browary Polskie popierają także inne organizacje: Federacja Przedsiębiorców Polskich, Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków i PSPKD - Polskie Stowarzyszenie Przemysłu Kosmetycznego i Detergentowego
  • Krzysztof Baczyński, prezes EKO-PAK podsumował zagrożenia dla sektora spożywczego wynikające z innych proponowanych koncepcji ROP.
Andrzej Gantner przypomniał, że w przypadku artykułów spożywczych zmiana opakowania jest ograniczona przez konieczność utrzymania jego funkcjonalności oraz zapewnienia bezpieczeństwa i jakości produktu. Dodał, że niezwykle istotnym w ROP jest połączenie wysokości wkładów finansowych płaconych przez producentów w celu wypełnienia ich obowiązków z faktycznymi kosztami zagospodarowania odpadów powstałych z wprowadzonych produktów (obejmujących ich selektywną zbiórkę, transport, przetwarzanie, gromadzenie danych i sprawozdawczość) pomniejszonymi o wpływy ze sprzedaży surowców pochodzących z przetworzonych odpadów.

Wiceprezes PFPŻ ZP zaznaczył również, że ROP jest jednym z kluczowych czynników wpływających na warunki funkcjonowania branży rolno-spożywczej i jej konkurencyjność. "Dlatego niezwykle cieszy współpraca pomiędzy resortami, która niewątpliwie doprowadzi do przyjęcia w Polsce sprawiedliwego i efektywnego systemu uwzględniającego zasadę kosztu netto, gdyż polska gospodarka nie może sobie pozwolić na nieracjonalne koszty" 
 powiedział Andrzej Gantner. Opracowana przez trzy wiodące organizacje gospodarcze zrzeszające producentów: EKO-PAK, PFPŻ ZP oraz ZPPP Browary Polskie nowa, kompleksowa koncepcja zmiany obecnego systemu gospodarki odpadami komunalnymi zapewni szczelny, przejrzysty system, przynoszący korzyści wszystkim jego uczestnikom i umożliwiający osiągnięcie wskazanych w unijnym prawie odpadowym nowych celów dot. zbiórki i recyklingu surowców.

"Na zaproszenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Czesława Siekierskiego, wzięłam udział w konferencji pn. "Rozszerzona Odpowiedzialność Producenta w sektorze przetwórstwa żywności - główne wyzwania i propozycje rozwiązań". Rozmawialiśmy o podstawach prawnych implementacji ROP, efektywnych i sprawiedliwych rozwiązaniach, warunkach finansowych oraz ewentualnych ryzykach. Krótko mówiąc: ważna i owocna debata  oceniła konferencję w mediach społecznościowych Ministra Anita Sowińska.


„Dzisiejsza konferencja pokazuje, jak złożony i ważny jest to temat dla całej branży przetwórstwa żywności i dla całego łańcucha żywnościowego, od rolnika, poprzez przetwórcę, po handel” – stwierdził minister Siekierski, podsumowując wydarzenie.


Szef resortu rolnictwa zadeklarował dalsze zainteresowanie i wsparcie ze strony resortu w tym temacie, gdyż te opakowania do żywności mają swoje specyficzne właściwości i uwarunkowana, które w ROP powinny być uwzględnione. 


1724252338279

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij