Powstaje Grupa Ekspertów do spraw branży spożywczej przy Ministrze Rolnictwa i Rozwoju WsiMinister Czesław Siekierski zapowiedział utworzenie Grupy Eksperckiej, która będzie na bieżąco analizowała sytuację branży spożywczej.Organizacja GrupyGotowość do uczestnictwa w Grupie Ekspertów wyrazili: - Marek Marzec – Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Przemysłu Spożywczego;
- Andrzej Gartner – Polska Federacja Producentów Żywności;
- Witold Boguta – Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw;
- Dariusz Sapiński – Mlekovita;
- Paweł Wielgomas – Dawtona sp. z.o.o.;
- Marian Owerko – Bakalland S.A;
- Mariusz Jaroszewski – Colian.
Marek Marzec, inicjator dzisiejszego spotkania podkreślił, że jest to unikatowe grono ekspertów, wśród których są osoby z wieloletnim doświadczeniem w branży. Reprezentują oni firmy działające na rynku do kilkunastu lat. – Są to ludzie sukcesu. Przez kilkanaście lat swojej działalności doszli do dobrych efektów produkcyjnych i finansowych – podkreślił przedstawiciel Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Przemysłu Spożywczego. Utworzenie nowego Departamentu– Zbyt mało zajmujemy się przemysłem spożywczym i jego bolączkami. Jest problem z prowadzeniem badań naukowych w tym zakresie. Ośrodki naukowe nastawiają się raczej na analizę rynków rolnych, marginalizując problematykę tej branży – komunikował podczas spotkania minister Czesław Siekierski. Minister zapowiedział, że w celu kompleksowego zajęcia się sprawami przemysłu rolno-spożywczego we wrześniu chce utworzyć w resorcie Departament Przetwórstwa i Handlu. Sposób działania GrupyGrupa Ekspertów ma pracować w formie think tanku. Celem jej działalności będą badania i poszukiwanie sposobów rozwiązania problemów przemysłu rolno-spożywczego, a także wypracowywanie propozycji rozwiązań i przedstawianie ich ministrowi rolnictwa. – Chcę, aby Grupa pracowała nad konkretami, co w danej sytuacji można zrobić. Opinie ludzi, którzy osiągnęli sukces w tej branży są dla mnie ważne. Problemy muszą być rozpatrywane przez ekspertów, dlatego przewiduję dopraszanie do prac, w zależności od potrzeb, specjalistów z różnych dziedzin – poinformował minister Siekierski. Spotkania Grupy Eksperckiej mają odbywać się cyklicznie, co dwa miesiące. Jeśli będzie potrzeba bezpośredniego zapoznania się z sytuacją możliwe są też spotkania w terenie.
– Grupa ma charakter „think tanku”, który będzie analizował wspólne dla całego sektora przetwórstwa problemy i od strony praktycznej proponował rozwiązania, które Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi będzie mógł wykorzystać w swoje pracy, o ile uzna to za stosowne – powiedział w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Andrzej Gantner.
– Z przyjemnością przyjąłem zaproszenie do tego grona od Marka Marca, który jest inicjatorem działania grupy. Myślę, że czeka nas wiele ciekawych dyskusji o realnych problemach i praktycznych sposobach ich rozwiązania. Z pewnością tematem numer jeden będzie analiza otoczenia firm przetwórczych pod kątem czynników wpływających negatywnie na ich konkurencyjność, wynikających m.in. z wadliwych regulacji prawnych, biurokracji oraz nadmiernego fiskalizmu – dodał Wiceprezes PFPŻ ZP.
pełna lista aktualności
|