Rozporządzenie
określa wymagania dotyczące użycia określenia „nalewka” oraz podawania
rzeczywistej zawartości objętościowej alkoholu w barach i restauracjach.
Możliwość
zastosowania określenia „nalewka”, do tej pory, nie zostało
zdefiniowane zarówno w przepisach krajowych jak i Unii Europejskiej.
Polacy kojarzą „nalewki” z konkretnymi wyrobami i spodziewają się, że
dane produkty zagwarantują im oczekiwane doznania. Wymagania, które
zostaną wprowadzone, mają zapewnić by konsument, który kupuje „nalewkę”,
otrzymał produkt zgodny z jego oczekiwaniami.
Po 20 sierpnia 2024 r. by użyć nazwy „nalewka”, produkt musi spełniać wymagania dla napoju spirytusowego oraz:
- nie może
być barwiony, aromatyzowany i nie można dodawać do niego soku
owocowego, zagęszczonego soku owocowego lub wyrobów winiarskich,
- macerowanie
musi odbywać się przez co najmniej 15 dni i skutkiem tej maceracji jest
uzyskanie przez ten napój spirytusowy dominującego smaku pochodzącego z
macerowanego składnika.
Produkty,
które zostały wprowadzone do obrotu, przed wejściem w życie
rozporządzenia i zawierają określenie „nalewka”, pomimo że nie spełniają
wymagań, mogą być sprzedawane do wyczerpania zapasów.
Kolejną
zmianą jaką wprowadza rozporządzenie jest wprowadzenie wymogu podawania
rzeczywistej zawartości objętościowej alkoholu oferowanego do sprzedaży w
gastronomii. Taka zmiana umożliwi konsumentowi dokonanie świadomego
wyboru przy zamówieniu produktów zawierających alkohol. Obowiązek
wskazywania zawartości alkoholu będzie odnosił się do napojów o
zawartości alkoholu powyżej 1,2% objętościowych i nie będzie dotyczył
napojów alkoholowych w postaci drinków lub koktajli, przygotowanych na
miejscu, na życzenie klienta.
Źródło: IJHARS