Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Wyniki badań dot. beta-glukanu z owsa o małej masie molowej
W ramach wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW w Warszawie ostatnio zakończony został projekt badawczy finansowany przez Narodowe Centrum Nauki, którego rezultaty są istotne w kontekście żywienia i zdrowia jelit.

Badania, prowadzone na modelu zwierzęcym wykazały, że beta-glukan z owsa o małej masie molowej (OBG) jest bezpieczny jako suplement diety i może odgrywać kluczową rolę w zapobieganiu rakowi jelita grubego na wczesnym etapie.


Uzyskane wyniki wskazują, że OBG nie wpływa na stan zdrowych zwierząt, ale wykazuje silną aktywność, kiedy pojawiają się pierwsze etapy kancerogenezy, stymulując procesy takie jak apoptoza i autofagia, a także poprawiając szczelność bariery jelitowej.

 

Wyniki projektu zostały szczegółowo opisane w serii artykułów naukowych:

Te odkrycia mogą przyczynić się do rozwoju rynku żywności specjalistycznej oraz otworzyć nowe ścieżki w projektowaniu interwencji żywieniowych w praktyce klinicznej.


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij