Wyzwania branży spożywczej: dyskusje Rady Naukowej PFPŻ ZPDzięki zaproszeniu Grupy Maspex w zakładzie Agros-Nova w Łowiczu w dniach 4-5 czerwca 2024 r. odbyło się drugie studyjne posiedzenie Rady Naukowej przy PFPŻ ZP kadencji 2023-2025.Uczestnicy spotkania
dyskutowali o wyzwaniach i barierach rozwoju branży spożywczej, z
uwzględnieniem gospodarki obiegu zamkniętego, recyklingu odpadów opakowanych po
artykułach spożywczych oraz stosowania materiałów z recyklingu do produkcji
nowych opakowań. Wiceprezes, dyrektor generalny PFPŻ ZP Andrzej Gantner odnosił
się również do nowych wymogów dla branży napojowej, takich jak przytwierdzenie
nakrętek do butelek i kartonów, a także do wyzwań spowodowanych wdrożeniem
systemu kaucyjnego.
Dyskusja dotyczyła dodatkowo koncepcji rozszerzonej odpowiedzialności producentów (ROP) i jej wpływu na
gospodarkę odpadami oraz barier i szans rozwoju żywności pochodzenia
roślinnego.
Prezentacja Marty
Tomaszewskiej-Pielachy, Dyrektor ds. żywności i żywienia PFPŻ ZP, zapoznała
członków Rady z wyzwaniami stojącymi przed przemysłem spożywczym związanymi z
wdrażaniem Europejskiego Zielonego Ładu. Omówiła również samoregulację dotyczącą
komunikacji środowiskowej, a także obecne i przyszłe regulacje w tym zakresie.
Przedstawiciele Grupy
Maspex – Adam Pawluk, Dyrektor Zakładu w Łowiczu, Marta Kutyna
Bakalarska, Dyrektor Działu Zarządzania Innowacjami, Aneta
Bobryk-Mamczarz, Dyrektor ds. Badań i Rozwoju BU Food, Małgorzata Skorek, Starszy Specjalista ds. Projektów Innowacyjnych oraz Magdalena Chrapla, Z-ca
Dyrektora ds. Komunikacji wraz ze współpracownikami podzielili się informacjami
na temat historii i rozwoju zakładu Agros-Nova i całej Grupy, bogatego
portfolio zarówno tradycyjnych, jak i nowoczesnych produktów, projektów
badawczych oraz innowacyjnych rozwiązań technologicznych i produktowych tworzących
sukces jednej z największych firm spożywczych w Europie Środkowo-Wschodniej
eksportującej wyroby do ponad 80 krajów na świecie.
Członkowie Rady zdobyli
najbardziej aktualną wiedzę o przemyśle spożywczym, którą będą mogli
przekazywać studentom w ramach zajęć dydaktycznych. Spotkanie było okazją do
zapoznania się nie tylko z najnowszymi osiągnięciami technologicznymi, ale
również z praktycznymi aspektami zapewnienia bezpieczeństwa i jakości produktów
żywnościowych.
W trakcie posiedzenia nowe powołania na
członków Rady otrzymali: • prof. dr hab. inż. Artur Bartkowiak - dyrektor
Centrum Bioimmobilizacji i Innowacyjnych Materiałów Opakowaniowych (CBIMO),
Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa, Zachodniopomorski Uniwersytet
Technologiczny w Szczecinie • dr
hab. Bożena Danyluk, Dziekan, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu, Uniwersytet
Przyrodniczy w Poznaniu • prof. dr hab. Dominika Głąbska, Zastępca
Dyrektora Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka, SGGW • prof.
dr hab. Grażyna Nowicka – Kierownik Katedry Biochemii i Chemii Klinicznej,
Wydział Farmaceutyczny, Warszawski Uniwersytet Medyczny
• dr hab. Joanna Kulczycka, prof. AGH –
Prodziekan Wydziału ds. Współpracy i Rozwoju, Wydział Zarządzania, Akademia
Górniczo-Hutnicza.
O Radzie Naukowej PFPŻ ZP
Celem działalności Rady
Naukowej PFPŻ ZP jest wymiana informacji, opinii i poglądów pomiędzy
przedstawicielami świata nauki i przemysłu żywnościowego w zakresie najnowszych
trendów, rozwiązań, technologii i badań w sektorze produkcji i przetwórstwa
żywności.
Rada Naukowej trzeciej
kadencji została powołana w lipcu 2023 r. W skład Rady wchodzą ekspertki i
eksperci z instytutów naukowo-badawczych i szkół wyższych oraz inne osoby
legitymujące się znacznym teoretycznym i/lub praktycznym dorobkiem w obszarach
żywności, żywienia i zdrowia publicznego.
pełna lista aktualności
|