Zmiana przepisów UE dotyczących nazw napojów spirytusowychRozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady opublikowane 23 kwietnia 2024 r. wprowadza m.in. zmianę w unijnych przepisach dotyczących napojów spirytusowych. Nowe przepisy wprowadzają definicje napojów spirytusowych, które będą mogły być produkowane w Unii Europejskiej.Nowe definicje napojów spirytusowych będą stosowane od 13 maja 2024 r. Definicja okowity z ziemniaków
Zgodnie z nowymi przepisami okowita z
ziemniaków jest to napój spirytusowy wytwarzany wyłącznie w drodze
fermentacji alkoholowej i destylacji bulw ziemniaków do poniżej 94,8
proc. obj., tak aby destylat posiadał aromat i smak pochodzący od
użytych surowców. Minimalna zawartość alkoholu w tym produkcie wynosi 38
proc. obj. Okowita ziemniaczana nie może zawierać dodatku alkoholu ani
aromatów. Aby dostosować barwę tego napoju można użyć wyłącznie karmelu.
Natomiast w celu dopełnienia ostatecznego smaku, wyrób można dosłodzić,
przy czym produkt końcowy nie może jednak zawierać więcej niż 10 gramów
produktów słodzących na litr (wyrażonych jako cukier inwertowany). Dla
okowity z ziemniaków określono również limit zawartości metanolu.
Dodatkowe nowe definicje napojów spirytusowych
W wyniku dyskusji między państwami
członkowskimi zaistniała potrzeba określenia odrębnych kategorii napojów
spirytusowych produkowanych z surowców, które nie zostały określone
wprost w prawie UE jako produkty rolne. Chodziło o sok z brzozy i sok
z klonu, a także o chleb. Zasada dotycząca możliwości produkcji napojów
spirytusowych jedynie z surowców pochodzenia rolniczego została
wprowadzona, aby nie zezwolić na wykorzystywanie produktów spożywczych
odpadowych.
Wprowadzenie nowej definicji okowity z
soku brzozowego lub soku klonowego wynikało z potrzeby uwzględnienia
specyfiki rynku takich wyrobów dostępnych w Estonii. Natomiast w
przypadku wykorzystania chleba do fermentacji alkoholowej i destylacji
określono, że surowiec ten musi być świeży, aby do produkcji napoju
spirytusowego nie było wykorzystywane pieczywo przeterminowane, czyli
niezdatne do spożycia przez ludzi.
Napoje spirytusowe spełniające wymogi
nowych kategorii, będą stosowały nazwę danej kategorii jako swoją nazwę
prawną. Zatem na etykietach wyrobów gotowych konsumenci znajdą
następujące nowe nazwy: okowita z soku brzozowego, okowita z soku
klonowego, okowita z soku brzozowego i soku klonowego, okowita z chleba.
Podstawa prawna
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)
2024/1143 z dnia 11 kwietnia 2024 r. w sprawie oznaczeń geograficznych w
odniesieniu do wina, napojów spirytusowych i produktów rolnych oraz
gwarantowanych tradycyjnych specjalności i określeń jakościowych
stosowanych fakultatywnie w odniesieniu do produktów rolnych,
zmieniające rozporządzenia (UE) nr 1308/2013, (UE) 2019/787 i (UE)
2019/1753 oraz uchylające rozporządzenie (UE) nr 1151/2012 (Dz. Urz. UE L
z 23.04.2024 r.)
Źródło: MRiRW
pełna lista aktualności
|