Podsumowanie najważniejszych działań PFPŻ ZP w I kwartale 2024 r.I kwartał
2024 roku już za nami, z dumą informujemy, że w tym czasie m.in.:
- Do grona członków
wspierających PFPŻ ZP dołączyły 4 kolejne firmy: IEN Energy, SGS Polska,
DNV Business Assurance Poland i J.S. Hamilton Poland.
- Zostaliśmy członkiem
Pracodawców RP i Federacji Przedsiębiorców Polskich, co wzmacnia pozycję
i reprezentację producentów żywności w Polsce. Wspólna praca może
przyczynić się do skutecznego kształtowania wizerunku przedsiębiorców i
pracodawców w Polsce, a także do ochrony ich praw i wspierania rozwoju
gospodarczego kraju.
- Powołaliśmy Komisję ds.
Zrównoważonego Rozwoju oraz zorganizowaliśmy dla naszych firm członkowskich dwa
tematyczne warsztaty: „Gospodarka Obiegu Zamkniętego w praktyce -
sektor przetwórstwa żywności” we współpracy z Agnieszką Sznyk, Instytut
Innowo oraz „Prawo i Praktyka Zrównoważonej Produkcji Żywności” we
współpracy z Izabelą Tańską, IGI Food Law.
- Prowadzimy we współpracy
z GIS XVII edycję edukacyjnego programu „Trzymaj Formę” oraz
uruchomiliśmy XII edycję Konkursu wiedzy o zdrowym stylu życia
"Trzymaj Formę!”. Do udziału w Konkursie zakwalifikowanych zostało
8535 uczniów z 1095 szkół.
- Zorganizowaliśmy z ZPPP
Browary Polskie konferencję prasową „System
kaucyjny do poprawki”, podczas której razem z ZPP, FPP, KIG PR,
KUPS i PIH alarmowaliśmy o konsekwencjach dla całej gospodarki
wynikających z wymagających zmiany przepisów regulujących system kaucyjny
na opakowania po napojach.
- Zaplanowaliśmy debatę
„Zielony
Ład w praktyce, czyli jak wdrożyć system kaucyjny na opakowaniach po
napojach w Polsce", która odbędzie w trakcie targów World
Food w kolejnym tygodniu, zapraszamy do udziału!
- Zorganizowaliśmy webinar
„Aktualne
wyzwania dla rynku żywnościowego - wybrane działania Prezesa UOKiK i KOWR
oraz doświadczenia przedsiębiorców”, którego partnerem
merytorycznym została kancelaria Eversheds Sutherland.
- Wydaliśmy kolejny
numer kwartalnika Food-Lex, czekają w nim na Państwa artykuły
poruszające aktualnie kluczowe zagadnienia z obszaru prawa żywnościowego,
gospodarczego i środowiska.
- Zaplanowaliśmy Akademię
Food-Lex, która nie tylko stanowi doskonałą okazję do poznania
najlepszych praktyk oraz zdobycia wiedzy na temat najnowszych zmian i
wyzwań w prawie żywnościowym i ESG, ale także do nawiązania cennych
relacji zawodowych. Rejestracja już otwarta, zapraszamy do udziału!
- W tym czasie
prowadzaliśmy stały monitoring prac legislacyjnych i wydarzeń na rynku
krajowym i unijnym oraz zabieraliśmy głos, kiedy tylko było to istotne dla
branży spożywczej.
Szczegółowe
podsumowanie działań firmy członkowskie otrzymują w Biuletynach Zarządczych.
Zapraszamy do współpracy wszystkie zainteresowane firmy!
pełna lista aktualności
|