Europosłowie chcą zaostrzenia przepisów UE, aby ograniczyć marnowanie tekstyliów i żywnościParlament Europejski podjął dziś decyzję, która ma fundamentalne znaczenie dla przyszłości zarządzania odpadami w UE. Przyjęte wnioski mają na celu intensyfikację działań przeciwdziałających marnotrawstwu żywności i tekstyliów.Założenia Reformy:
- Zwiększenie wiążących celów redukcji odpadów: Do końca 2030 r., cele mają zostać podniesione do minimum 20% w sektorze przetwórstwa i produkcji żywności oraz 40% na mieszkańca w obszarze handlu detalicznego, restauracji, usług gastronomicznych i gospodarstw domowych.
- Ocena i ewentualne zwiększenie celów na 2035 r.: Parlament zwraca się do KE o analizę możliwości wprowadzenia jeszcze wyższych celów redukcji odpadów.
Głos Sprawozdawczyni: Sprawozdawczyni, Anna Zalewska, podkreśliła konieczność ukierunkowanych działań, tj.:
- promowanie produktów mniej estetycznych, ale w pełni wartościowych,
- walka z nieuczciwymi praktykami rynkowymi,
- klarowność etykietowania oraz
- dystrybucja niesprzedanej żywności.
Kontekst Statystyczny:
- Odpady żywnościowe: UE generuje rocznie 60 milionów ton odpadów żywnościowych, co przekłada się na 131 kg na osobę.
- Odpady tekstylne: Rocznie powstaje 12,6 miliona ton odpadów tekstylnych, z czego odzież i obuwie stanowią 5,2 mln ton, czyli około 12 kg na osobę.
Reakcja Parlamentu: Przyjęcie sprawozdania jest odpowiedzią na oczekiwania obywateli dotyczące stosowania zasad gospodarki o obiegu zamkniętym i wprowadzenia środków przeciwdziałających marnotrawieniu żywności. Parlament wyraża gotowość do niezwłocznego wdrożenia ambitnej strategii zrównoważonego rozwoju w dziedzinie tekstyliów i podniesienia norm środowiskowych.
Następne Kroki: Sprawą zajmie się nowy Parlament po wyborach europejskich, które odbędą się w dniach 6-9 czerwca.
pełna lista aktualności
|