Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Sprzeciw polskiej branży rolno-spożywczej wobec dezinformacji w kwestii jakości i bezpieczeństwa polskiej żywności
W piątek, 1 marca w siedzibie GIJHARS z inicjatywy Przemysława Rzodkiewicza, Głównego Inspektora JHARS odbyło się spotkanie z udziałem Stefana Krajewskiego, Sekretarza Stanu w MRiRW i Piotra Kandyby, Posła na Sejm RP- członka komisji rolnictwa i rozwoju wsi oraz interesariuszy polskiego sektora rolno-spożywczego, w tym przedstawicieli organizacji, stowarzyszeń i związków działających w branży spożywczej oraz służb urzędowej kontroli żywności poświęcone aktualnym problemom sektora w związku z narastającą w przestrzeni publicznej dezinformacją dotyczącą jakości żywności w Polsce.

PFPŻ ZP reprezentował na spotkaniu wiceprezes Federacji Andrzej Gantner.


Uczestnicy spotkania wyrazili zrozumienie i solidarność z rolnikami. Rolnictwo jest filarem bezpieczeństwa żywnościowego Polski i musi być chronione. Przy okazji wielu słusznych postulatów w przestrzeni medialnej pojawiają się jednak nieprawdziwe hasła i fake-newsy, które wprowadzają w błąd opinię publiczną w kraju i na świecie.


Jednym z najpoważniejszych zarzutów jest  podnoszony nieustannie „brak kontroli nad jakością i bezpieczeństwem żywności”. Podczas spotkania przedstawiciele inspekcji potwierdzili, że żywność w Polsce jest kontrolowana w sposób zgodny ze wszystkimi wymaganiami UE a nawet w niektórych przypadkach standardy kontroli są wyższe.


Źródło: GIJHARS


Spotkanie reprezentantów sektora rolno-spożywczego 01.03.24r. (1)

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij