Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Zmiana rozporządzenia dotyczącego wymagań mikrobiologicznych żywności
W dniu 29 kwietnia 2010 r. zostało opublikowane rozporządzenie Komisji (UE) nr 365/2010 z dnia 28 kwietnia 2010 r.
zmieniające rozporządzenie (WE) nr 2073/2005 w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych odnośnie do pałeczek jelitowych w mleku pasteryzowanym i innych pasteryzowanych płynnych produktach mlecznych oraz Listeria monocytogenes w soli spożywczej.


Rozporządzenie Komisji (UE) nr 365/2010 z dnia 28 kwietnia 2010 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 2073/2005 w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych odnośnie do pałeczek jelitowych w mleku pasteryzowanym i innych pasteryz Przepis ten wprowadza nowe kryteria mikrobiologiczne dotyczące higieny procesu produkcji mleka i przetworów mlecznych. Ponadto zmienia dotychczasowe nazewnictwo bakterii Enterobacter sakazakii na Cronobacter spp., a także wprowadza wyłączenie soli spożywczej z obowiązku regularnego badania pod kątem obecności bakterii Listeria monocytogenes.

Rozporządzenie weszło w życie 19 maja 2010 r.

 


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij