Polska jednym z pięciu państw na świecie z certyfikatem WHO Validation of Trans Fat EliminationPolska jest jednym z pięciu pierwszych państw na świecie, które uzyskały certyfikat WHO Validation of Trans Fat Elimination, za wdrożenie programu REPLACE na rzecz obniżania tłuszczów trans.Docenione zostały działania
Polski w obszarze spełnienia wymagań we wdrażaniu programu REPLACE, który
zakłada całkowite wyeliminowanie tłuszczów częściowo utwardzonych, które są
głównym źródłem powstających przemysłowo tłuszczów trans (i-TFA), z zasobów
żywności na całym świecie i zastępowanie ich olejami roślinnymi, z wyjątkiem
olejów tropikalnych (palmowego i kokosowego).
Warto przy tym przypomnieć, że branża producentów margaryn już w latach 90. zaczęła wycofywać z produkcji tłuszcze częściowo uwodornione/utwardzone. Europejskie Stowarzyszenie Producentów Margaryn (IMACE) zbadało, że producenci margaryn przeprowadzili skuteczną reformulację swoich wyrobów - przeciętna zawartość tłuszczów trans w margarynach na rynku europejskim wynosiła już w 2017 r. zaledwie 1%.
Potwierdzają to również wyniki ogólnopolskich badań przeprowadzone w ramach projektu naukowego realizowanego przez Instytut Żywności i Żywienia (obecnie Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH - PIB) oraz Zakład Medycyny Społecznej i Zdrowia Publicznego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Badania wykazały, że margaryny miękkie odznaczają się najniższą zawartością izomerów trans wśród tłuszczów do smarowania pieczywa obecnych na polskim rynku.
Certyfikat dla Polski
odebrali przedstawiciel Ministerstwa Zdrowia oraz przedstawiciel Narodowego
Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego (NIZP PZH
– PIB), podczas oficjalnej uroczystości w siedzibie WHO w Genewie.
„Izomery
trans kwasów tłuszczowych (TFA, tłuszcze trans) są uznanym czynnikiem ryzyka
chorób sercowo-naczyniowych, w tym m.in. niedokrwiennej choroby serca, udaru, a
także cukrzycy typu II oraz szeregu innych pozakardiologicznych zaburzeń stanu
zdrowia. Ich naturalnym źródłem jest mleko i mięso zwierząt przeżuwających,
jednak to częściowo utwardzone tłuszcze roślinne wprowadzają do naszej diety
dodatkowe ilości TFA i to zawartość tych ostatnich powinna być w żywności
obniżana. Ich pobranie z diety powinno być tak małe, jak to jest możliwe do
osiągnięcia w diecie, która zapewnia właściwą wartość odżywczą.” - mówi profesor
NIZP PZH-PIB dr hab. n. farm. Hanna
Mojska.
W
związku z ich niekorzystnym działaniem na zdrowie człowieka, Światowa
Organizacja Zdrowia (WHO) ogłosiła 6-stopniowy plan działań o akronimie
„REPLACE”. Akronim „REPLACE” pochodzi od pierwszych liter głównych obszarów
działania programu: Review, Promote, Legislate, Assess,
Create, Enforce.
Polska podjęła
działania w zakresie:
Review (Przegląd danych
dotyczących głównych źródeł i-TFA w żywności oraz identyfikacja produktów,
które są źródłem i-TFA w diecie). Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – PIB od wielu lat prowadzi badania
naukowe, w tym analityczne, nad zawartością TFA w żywności.
Promote (Działania
promocyjne). Szerokie informowanie społeczeństwa, w tym m.in. pracowników
ochrony zdrowia, nauczycieli, przedstawicieli przemysłu nt. szkodliwego działania TFA na zdrowie człowieka i
możliwości ograniczania ich zawartości w żywności i diecie, poprzez zastępowanie częściowo utwardzonych tłuszczów roślinnych
olejami roślinnymi, z wyjątkiem olejów tropikalnych (kokosowy i palmowy).
Działania te są prowadzone m.in. poprzez Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, artykuły w czasopismach naukowych i popularnonaukowych, wykłady i prezentacje na
konferencjach naukowych, szkolenia, rozpowszechnianie informacji o dostępności
danych o zawartości izomerów trans kwasów tłuszczowych w żywności w e-Bazie.
Legislate (Działania
legislacyjne). Obejmują obowiązujące w Polsce następujące przepisy prawne: Rozporządzenie
Komisji (UE) 2019/649 z dnia 24 kwietnia 2019 r., które wprowadza maksymalną
dopuszczalną zawartość tłuszczów trans innych niż te pochodzenia zwierzęcego,
na poziomie 2 g/100g tłuszczu we wszystkich produktach spożywczych oraz
Rozporządzenie Delegowane Komisji (UE) 2016/127 z dnia 25 września 2015 r.,
które wprowadza maksymalną dopuszczalną zawartość TFA na poziomie 3% całkowitej
zawartości kwasów tłuszczowych
w preparatach do początkowego i w preparatach do dalszego żywienia niemowląt.
Assess (Ocena i
monitorowanie). Prowadzone są badania analityczne zawartości TFA w wytypowanych produktach, a dane wprowadzane są do elektronicznej bazy danych
zawartości izomerów trans w żywności (e-Baza), która jest na bieżąco
aktualizowana. Obecnie w e-Bazie znajdują się dane dotyczące TFA dla blisko
1200 produktów spożywczych należących do 9 kategorii żywności. Badania są
realizowane przez NIZP PZH – PIB.
Create (Rozpowszechnianie
wiedzy) Realizacja inicjatywy z obszaru rozpowszechniania wiedzy o negatywnym wpływie TFA na zdrowie
człowieka. Aktualizowanie Norm żywienia
dla populacji Polski, prowadzenie szkoleń nt. TFA, publikacja oryginalnych
wyników badań.
Enforce (Egzekwowanie).
Badania w ramach urzędowej kontroli i monitoringu żywności są koordynowane
przez Główny Inspektorat Sanitarny. Co
roku badane są preparaty do początkowego żywienia niemowląt i preparaty do
dalszego żywienia niemowląt oraz wybrane grupy produktów np. produkty typu fast
food, wyroby cukiernicze, wyroby ciastkarskie, które mogą stanowić potencjalne
źródło i-TFA w diecie. W latach 2004-2022 urzędową kontrolą i monitoringiem
żywności w kierunku TFA objęto łącznie ponad 1200 różnych produktów spożywczych.
Opracowanie na podst. NIZP PZH-PIB