Raport “Analiza potencjalnego zagrożenia zdrowia konsumentów wynikającego z pozostałości pestycydów w żywności dostępnej na polskim rynku"Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – PIB przygotował Raport pt.: “Analiza potencjalnego zagrożenia zdrowia konsumentów wynikającego z pozostałości pestycydów w żywności dostępnej na polskim rynku w roku 2021”.
Najważniejsze
informacje zawarte w Raporcie:
- Pozostałości
pestycydów w żywności dostępnej na krajowym rynku w 2021 r. nie stwarzały
zagrożenia dla zdrowia konsumentów.
- 96,4%
spośród 3759 zbadanych próbek było zgodne z wartościami NDP.
- Grejpfruty
(w tym pomelo), herbata, winogrona, truskawki, banany oraz rukola to
produkty, w których najczęściej wykrywano pozostałości pestycydów.
To niektóre z wniosków płynących z
raportu „Analiza potencjalnego zagrożenia zdrowia konsumentów wynikającego z
pozostałości pestycydów w żywności dostępnej na polskim rynku w roku 2021”.
Zachęcamy Państwa do zapoznania się
z raportem, aby szczegółowo dowiedzieć się:
• czy żywność obecna na rynku
polskim w 2021 roku była bezpieczna i czy stwierdzane w niej poziomy
pozostałości pestycydów stanowiły zagrożenie dla konsumentów,
• w jakich produktach najczęściej stwierdzano niezgodności z wartościami
najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów (NDP)
Link do Raportu:
https://www.pzh.gov.pl/raport-analiza-potencjalnego-zagrozenia-zdrowia-konsumentow-wynikajacego-z-pozostalosci-pestycydow-w-zywnosci-dostepnej-na-polskim-rynku-w-roku-2021/
Źródło: NIZPPZH-PIB
pełna lista aktualności
|