Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Raport “Analiza potencjalnego zagrożenia zdrowia konsumentów wynikającego z pozostałości pestycydów w żywności dostępnej na polskim rynku"
Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – PIB przygotował Raport pt.: “Analiza potencjalnego zagrożenia zdrowia konsumentów wynikającego z pozostałości pestycydów w żywności dostępnej na polskim rynku w roku 2021”.

Najważniejsze informacje zawarte w Raporcie:

  • Pozostałości pestycydów w żywności dostępnej na krajowym rynku w 2021 r. nie stwarzały zagrożenia dla zdrowia konsumentów.
  • 96,4% spośród 3759 zbadanych próbek było zgodne z wartościami NDP.
  • Grejpfruty (w tym pomelo), herbata, winogrona, truskawki, banany oraz rukola to produkty, w których najczęściej wykrywano pozostałości pestycydów.

To niektóre z wniosków płynących z raportu „Analiza potencjalnego zagrożenia zdrowia konsumentów wynikającego z pozostałości pestycydów w żywności dostępnej na polskim rynku w roku 2021”.


Zachęcamy Państwa do zapoznania się z raportem, aby szczegółowo dowiedzieć się:


• czy żywność obecna na rynku polskim w 2021 roku była bezpieczna i czy stwierdzane w niej poziomy pozostałości pestycydów stanowiły zagrożenie dla konsumentów,

• w jakich produktach najczęściej stwierdzano niezgodności z wartościami najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów (NDP)


Link do Raportu:

https://www.pzh.gov.pl/raport-analiza-potencjalnego-zagrozenia-zdrowia-konsumentow-wynikajacego-z-pozostalosci-pestycydow-w-zywnosci-dostepnej-na-polskim-rynku-w-roku-2021/


Źródło: NIZPPZH-PIB



Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij