Celem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej tłuszczów do
smarowania innych niż tłuszcze mleczne (m.in. margaryny, miksy
tłuszczowe) oraz tłuszczów do celów kulinarnych (np. masło klarowane), w
zakresie zgodności z obowiązującymi przepisami i deklaracją producenta.
Kontrola na etapie sprzedaży detalicznej przeprowadzona została w II
kwartale 2023 r. na terenie całego kraju. Kontrola na etapie produkcji
została przeprowadzona przez wszystkie WIJHARS z wyjątkiem WIJHARS we
Wrocławiu, Opolu, Szczecinie i Zielonej Górze.
Skontrolowano 70 sklepów oraz 22 producentów. Różnego rodzaju
nieprawidłowości stwierdzono łącznie w 15 podmiotach (tj. 16,3%
skontrolowanych), w tym w 8 sklepach i u 7 producentów.
Cechy organoleptyczne
Kontroli cech organoleptycznych poddano 12 partii, w tym: 7
partii w sklepach i 5 partii u producentów. Nieprawidłowości nie
stwierdzono.
Cechy fizykochemiczne
Badania laboratoryjne pod kątem parametrów fizykochemicznych
objęły 111 partii, w tym: 77 partii w sklepach i 34 partie u
producentów. Zakwestionowano 8 partii tłuszczów do smarowania innych niż
tłuszcze mleczne, w tym: 5 partii w sklepach i 3 partie u producentów.
Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły na etapie sprzedaży detalicznej
zawartości tłuszczu niezgodnej z deklaracją zamieszczoną na opakowaniu
(3 partie), zaniżonej zawartości soli (1 partia) oraz zaniżonej
zawartości tłuszczu mlecznego (1 partia) w stosunku do informacji w
oznakowaniu produktu.
Na etapie produkcji w 3 partiach wykryto zawyżoną
zawartość tłuszczu w odniesieniu do deklaracji zawartej w oznakowaniu
lub specyfikacji jakościowej.
Znakowanie
Najwięcej nieprawidłowości stwierdzono w zakresie znakowania
produktów. Spośród 181 sprawdzonych partii, w tym: 144 partii w sklepach
i 37 partii u producentów, nieprawidłowości stwierdzono w 17 partiach
wyrobów (w 7 partiach w sklepach i 10 partiach u producentów).
Sprzedaż detaliczna
Na etapie sprzedaży detalicznej stwierdzono m.in. następujące nieprawidłowości:
- zastosowanie nazwy „margaryna o zawartości trzech czwartych
tłuszczu” w produkcie zadeklarowanym jako produkt przeznaczony do
pieczenia i smażenia - 3 partie;
- umieszczenie na etykiecie cenowej nieprawidłowej nazwy produktu
„margaryna” podczas gdy wyrób był w rzeczywistości margaryną półtłustą -
1 partia;
- podanie na etykiecie „miksu tłuszczowego do smarowania X %” zaniżonej zawartości tłuszczu mlecznego - 1 partia;
- umieszczenie w oznakowaniu margaryny półtłustej w sąsiedztwie nazwy
fantazyjnej określenia „z dodatkiem masła”, podczas gdy kontrolowany
produkt zawierał w swym składzie tylko 1 % masła – 1 partia.
Produkcja
Na etapie produkcji stwierdzono m.in. następujące nieprawidłowości:
- wprowadzanie konsumenta w błąd poprzez sugestię, że środek spożywczy
ma szczególne właściwości: zamieszczenie na opakowaniu masła
klarowanego sformułowania „prawdziwe masło” - 2 partie; użycie w
oznakowaniu masła klarowanego określenia „bez dodatku konserwantów” - 2
partie;
- brak uwzględnienia w wykazie składników dodatku witaminy E - 2 partie;
- podanie w oznakowaniu wyrobu niewłaściwej zawartości tłuszczu, niezgodnej z otrzymanymi wynikami badań – 2 partie;
- użycie niewłaściwej nazwy tj. „margaryna półtłusta”, w związku z
wynikami badań świadczącymi o zawyżonej zawartości tłuszczu w wyrobie – 1
partia;
- podanie w nazwie określenia „z masłem”, podczas gdy producent
zadeklarował produkt jako margaryna półtłusta i wyrób zawierał 1 % masła
– 1 partia;
- podanie niejasnej informacji „100% KETO” w oznakowaniu masła klarowanego ghee - 1 partia;
- zamieszczenie w oznakowaniu informacji, że wyrób został wytworzony
„z mleka od polskich krów z wypasu łąkowego” bez okazania dokumentacji
potwierdzającej – 1 partia.
- podanie informacji o warunkach przechowywania w niewłaściwym miejscu - 3 partie;
- użycie niewłaściwego sformułowania „waga” poprzedzającego informację
o zawartości netto oraz sformułowania „data przydatności do spożycia”
do określenia daty minimalnej trwałości – 2 partie;
Należy nadmienić, że niektóre zakwestionowane partie zawierały po kilka nieprawidłowości.
Kontrola zawartości netto
Kontrola zawartości netto towaru paczkowanego metodą
referencyjną została przeprowadzona u 11 producentów i dotyczyła 11
partii wyrobów w tym: 2 partii tłuszczów do celów kulinarnych oraz 9
partii tłuszczów do smarowania. Nieprawidłowości w zakresie deklarowanej
ilości nominalnej stwierdzono w przypadku 1 partii tłuszczu do
smarowania X %.
Zastosowane sankcje
W wyniku stwierdzonych nieprawidłowości, na podstawie przepisów
ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, inspektorzy
wydali 10 decyzji administracyjnych nakładających kary pieniężne (w tym:
2 decyzje za wprowadzenie do obrotu wyrobów zafałszowanych oraz 8
decyzji za wprowadzenie do obrotu artykułów rolno-spożywczych o
niewłaściwej jakości handlowej). Inspektorzy wydali również 4 decyzje
zakazujące wprowadzenia do obrotu produktów niespełniających wymagań
jakości handlowej, na osoby odpowiedzialne nałożyli 2 mandaty karne oraz
wydali 12 zaleceń pokontrolnych.
Z uwagi na niezakończone postępowania administracyjne oraz
trwające procedury odwoławcze, ostateczna liczba i wielkość
zastosowanych sankcji może ulec zmianie.
Źródło: IJHARS