Celem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej koncentratów
spożywczych, w zakresie zgodności z obowiązującymi przepisami i
deklaracją producenta. Produktami priorytetowymi
były majonezy i sosy majonezowe oraz musztardy, w tym produkty oznakowane jako wegańskie (sosy i produkty „majonezopodobne” – nie zawierające jaja).
Skontrolowano łącznie 118 podmiotów, w tym: 84 sklepy oraz 34
producentów. Różnego rodzaju nieprawidłowości stwierdzono łącznie w 33
podmiotach (28,0 %), w tym: w 17 sklepach i u 16 producentów.
Cechy organoleptyczne
Kontrola cech organoleptycznych objęła 35 partii koncentratów
spożywczych, w tym 14 partii w sklepach i 21 partii u producentów. W
powyższym zakresie nie stwierdzono żadnych nieprawidłowości.
Cechy fizykochemiczne
Na podstawie przeprowadzonych badań laboratoryjnych 176 partii
produktów, w tym 96 partii w sklepach i 80 partii u producentów,
zakwestionowano 15 partii – 8,5% (6 w sklepach i 9 u producentów).
Na etapie sprzedaży detalicznej w 3 partiach majonezu wykryto zaniżoną procentową zawartość żółtka jaja kurzego, w 1 partii zawyżoną zawartość tłuszczu, a w 2 partiach musztardy zaniżoną zawartość cukrów w odniesieniu do deklaracji producentów zamieszczonych w oznakowaniu.
Na etapie produkcji w 3 partiach majonezu stwierdzono
zawyżoną zawartość tłuszczu, a w 1 partii zaniżoną zawartość soli w
odniesieniu do wartości deklarowanej w specyfikacji produktu oraz na
opakowaniu. Z kolei wśród skontrolowanej musztardy zakwestionowano
2 partie z zaniżoną masą netto produktu, 1 partię z zaniżoną
zawartością cukrów i zawyżoną zawartością soli, 1 partię z zaniżoną
zawartością soli oraz 1 partię z zaniżoną zawartością tłuszczu w
odniesieniu do deklaracji na opakowaniu.
Znakowanie
W zakresie znakowania sprawdzono 288 partii koncentratów
spożywczych, w tym 203 partie w sklepach i 85 partii u producentów.
Nieprawidłowości stwierdzono w 38 partiach (13,2%), w tym w 21 partiach w
sklepach oraz w 17 partiach u producentów.
SPRZEDAŻ DETALICZNA
Na etapie sprzedaży detalicznej spośród 75 skontrolowanych partii majonezu zakwestionowano
9 partii (12%). Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły m.in.:
oznakowania wprowadzającego w błąd co do nazwy i składu produktu - brak
podania procentowej zawartości żółtka jaja kurzego, tj. składnika
zazwyczaj kojarzonego z nazwą „majonez” (3 partie), braku podania
terminu przechowywania produktu po otwarciu (5 partii), nieprawidłowego
oznakowania poprzez użycie nieprawidłowego określenia poprzedzającego
datę minimalnej trwałości np. zastosowanie zwrotu: „należy” zamiast
„najlepiej” spożyć przed lub jego brak (2 partie).
W przypadku majonezów bez jaj – vege na 7
skontrolowanych partii zostały zakwestionowane 4. Stwierdzone
nieprawidłowości dotyczyły m.in.: oznakowania wprowadzającego w błąd co
do nazwy i składu produktu - zastosowania w nazwie produktu określenia
„majonez” przy jednoczesnym braku informacji o nieobecności lub
zastąpieniu składnika charakterystycznego (4 partie), podania
niewłaściwej nazwy kategorii zastosowanego składnika: „substancja
stabilizująca” zamiast „stabilizator” (1 partia).
Jeżeli chodzi o sosy majonezowe, kontrolą objęto 42 partie, z których zakwestionowano 1 partię (2,4%) z powodu przekroczonej daty minimalnej trwałości.
Spośród skontrolowanych 79 partii musztard zakwestionowano
7 partii (8,9%). Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły m.in.:
oznakowania wprowadzającego w błąd co do nazwy i składu produktu:
zastosowanie nieprawidłowej nazwy: „musztarda miodowa” sugerującej
wykorzystanie miodu pszczelego, podczas gdy w składzie produktu znajduje
się „miód sztuczny” (2 partie), braku wskazania procentowej zawartości
składnika występującego w nazwie środka spożywczego - „musztarda z
suszonymi pomidorami” (1 partia), braku precyzyjnego wskazania, w którym
miejscu na opakowaniu podana została data minimalnej trwałości (3
partie), zamieszczenia obowiązkowych informacji na etykiecie (informacji
o wartości odżywczej) przy użyciu czcionki o zbyt małym rozmiarze
(poniżej 1,2 mm) (3 partie).
PRODUKCJA
Na etapie produkcji spośród 30 skontrolowanych partii majonezu zakwestionowano
2 partie (6,7%). Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły m.in.:
oznakowania wprowadzającego w błąd co do nazwy i składu produktu - braku
podania procentowej zawartości żółtka jaja kurzego (2 partie).
W przypadku majonezów bez jaj – vege zostały
zakwestionowane wszystkie 2 skontrolowane partie. Stwierdzone
nieprawidłowości dotyczyły m.in.: oznakowania wprowadzającego w błąd co
do nazwy i składu produktu: zastosowanie w nazwie produktu określenia
„majonez” przy jednoczesnym braku informacji o nieobecności lub
zastąpieniu składnika charakterystycznego (1 partia), podanie w wykazie
składników nierzetelnej nazwy składnika: „zagęszczony sok z cytryny w
proszku” (niepoprawna nazwa wskazana przez producenta preparatu
złożonego z: maltodekstryny i soku z cytryny w proszku) (1 partia), brak
w wykazie składników przy składniku „aromat” wyróżnienia substancji
alergennej, z której on pochodził, tj. gorczycy (1 partia).
Nie została zakwestionowana żadna z 18 skontrolowanych partii sosów majonezowych.
Jeżeli chodzi o musztardy, kontrolą objęto 34
partie, z których zakwestionowano 13 partii (38,2%). Stwierdzone
nieprawidłowości dotyczyły m.in.: oznakowania wprowadzającego w błąd co
do nazwy i składu, metod wytwarzania lub produkcji - wskazanie wykazu
składników niezgodnie z malejącą kolejnością ich masy w chwili użycia
przy wytwarzaniu danego produktu (2 partie), nieprawidłowości w zakresie
danych identyfikacyjnych - brak wskazania pełnych danych podmiotu
prowadzącego przedsiębiorstwo spożywcze (w tym dane niezgodne z CEiDG
lub KRS) (6 partii), podawania informacji o wartości odżywczej bez
oznaczenia jednostek (3 partie).
Oznakowanie większości kwestionowanych partii koncentratów
spożywczych niezależnie od etapu kontroli zawierało jednocześnie po
kilka niezgodności.
Zastosowane sankcje
W wyniku stwierdzonych nieprawidłowości, na podstawie przepisów
ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, inspektorzy
wydali 26 decyzji administracyjnych, w tym 15 decyzji nakładających
kary pieniężne, a także nałożyli 4 mandaty karne oraz wydali 18 zaleceń
pokontrolnych.
Z uwagi na niezakończone postępowania administracyjne oraz trwające
procedury odwoławcze, ostateczna liczba i wielkość zastosowanych sankcji
może ulec zmianie.
Źródło: GIJHARS