Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Obowiązki podmiotów działających na rynku spożywczym w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego
Rozporządzenie (UE) nr 931/2011 - śledzenie i udostępnianie danych o przesyłkach żywności pochodzenia zwierzęcego.

W rozporządzeniu (WE) nr 178/2002 ustanowiono ogólne zasady dotyczące możliwości śledzenia żywności. Przepisy te wskazują, że możliwość śledzenia żywności musi być zapewniona na wszystkich etapach produkcji, przetwarzania i dystrybucji. Dodatkowo przepisy te zobowiązują podmioty działające na rynku spożywczym do konieczności identyfikowania osób, które dostarczyły im środki spożywcze. Podmioty takie muszą również być w stanie identyfikować przedsiębiorstwa, którym dostarczyły swoje produkty. Informacje te muszą być przekazywane na żądanie właściwym organom.


W celu zapewnienia prawidłowego stosowania wymogów określonych w powyższym rozporządzeniu ustanowiono przepisy wdrażające wymogi w zakresie możliwości śledzenia dotyczące podmiotów działających na rynku spożywczym w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego.


Zatem mając na uwadze wymagania wskazane w art. 3 rozporządzenia (UE) nr 931/2011, podmiot dostarczający żywność pochodzenia zwierzęcego udostępnia podmiotowi, któremu dostarczana jest żywność oraz na żądanie właściwemu organowi, pewne informacje, dzięki którym zapewniona będzie możliwość śledzenia tych przesyłek.


Obowiązkowi udostępnienia podlegają m. in. opis żywności i jej ilość oraz odniesienie identyfikujące partię.


W przypadkach, gdy podmiot w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego, nie udostępni w trakcie kontroli dokumentacji potwierdzającej spełnienie zapisów art. 3 ww. rozporządzenia (UE) nr 931/2011 to nie wykonuje on obowiązku w zakresie identyfikacji wysyłki/ dostawcy i będzie ukarany grzywną w drodze mandatu karnego na podstawie art. 100 ust. 1 pkt 7 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia.


Źródło: GIJHARS


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij