W rozporządzeniu (WE) nr 178/2002
ustanowiono ogólne zasady dotyczące możliwości śledzenia żywności.
Przepisy te wskazują, że możliwość śledzenia żywności musi być
zapewniona na wszystkich etapach produkcji, przetwarzania i dystrybucji.
Dodatkowo przepisy te zobowiązują podmioty działające na rynku
spożywczym do konieczności identyfikowania osób, które dostarczyły im
środki spożywcze. Podmioty takie muszą również być w stanie
identyfikować przedsiębiorstwa, którym dostarczyły swoje produkty.
Informacje te muszą być przekazywane na żądanie właściwym organom.
W celu zapewnienia prawidłowego stosowania wymogów określonych w powyższym rozporządzeniu ustanowiono
przepisy wdrażające wymogi w zakresie możliwości śledzenia dotyczące
podmiotów działających na rynku spożywczym w odniesieniu do żywności
pochodzenia zwierzęcego.
Zatem mając na uwadze wymagania wskazane w art. 3 rozporządzenia (UE) nr 931/2011, podmiot
dostarczający żywność pochodzenia zwierzęcego udostępnia podmiotowi,
któremu dostarczana jest żywność oraz na żądanie właściwemu organowi,
pewne informacje, dzięki którym zapewniona będzie możliwość śledzenia
tych przesyłek.
Obowiązkowi udostępnienia podlegają m. in. opis żywności i jej ilość oraz odniesienie identyfikujące partię.
W przypadkach, gdy podmiot w odniesieniu
do żywności pochodzenia zwierzęcego, nie udostępni w trakcie kontroli
dokumentacji potwierdzającej spełnienie zapisów art. 3 ww.
rozporządzenia (UE) nr 931/2011 to nie wykonuje on obowiązku w zakresie
identyfikacji wysyłki/ dostawcy i będzie ukarany grzywną w drodze mandatu karnego na podstawie art. 100 ust. 1 pkt 7 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia.
Źródło: GIJHARS