„Dyrektywy śniadaniowe” - posłowie domagają się odpowiedniego oznaczenia miodu, soków owocowych i dżemuStosunkiem głosów 73 za, 2 przeciw i 10 wstrzymującymi się, Komisja Ochrony Środowiska Naturalnego, Zdrowia Publicznego i Bezpieczeństwa Żywności PE przyjęła w środę stanowisko wobec przeglądu unijnych norm handlowych w związku z tak zwanymi „dyrektywami śniadaniowymi”. Ich celem jest uaktualnienie wymagań i definicji produktów.- Dokładniejsze
oznaczanie pochodzenia produktów ma na celu lepsze informowanie konsumentów
- Ułatwi to konsumentom podejmowanie
zdrowszych wyborów
- Należy zintensyfikować wysiłki mające
na celu zwalczanie zafałszowań związanych z miodem
Stosunkiem głosów 73 za, 2
przeciw i 10 wstrzymującymi się, Komisja Ochrony Środowiska Naturalnego,
Zdrowia Publicznego i Bezpieczeństwa Żywności przyjęła w środę stanowisko wobec
przeglądu unijnych norm handlowych w związku z tak zwanymi „dyrektywami śniadaniowymi”.
Ich celem jest uaktualnienie wymagań i definicji produktów.
Jasne
oznaczanie pochodzenia geograficznego miodu
Jako że
konsumenci wykazali szczególne zainteresowanie pochodzeniem geograficznym
miodu, posłowie do PE zgadzają się, że kraje, w których wytwarza się miód,
powinny zostać wskazane na etykiecie w tym samym polu widzenia, co oznaczenie
produktu. Jeśli miód pochodzi z więcej niż jednego kraju, wszystkie kraje
powinny zostać wymienione na etykiecie w kolejności malejącej według proporcji.
W przypadku, gdy ponad 75% miodu pochodzi spoza Unii Europejskiej, taka
informacja również powinna zostać jasno wskazana na przedniej etykiecie.
Posłowie do PE chcą wprowadzenia systemu śledzenia łańcuchów dostaw, aby
móc monitorować pochodzenie miodu i tym samym ograniczyć dalsze próby
zafałszowań związanych z miodem, w tym trudne do wykrycia użycie syropu
cukrowego w miodzie. Z systemu wyłączeni byliby pszczelarze z terenów UE,
których liczba uli wynosi mniej niż 150.
Soki
owocowe i dżemy
Posłowie
do PE zgadzają się, że oznaczenie “bez dodatku cukru” powinno być dozwolone do
użytku na opakowaniach soków owocowych, ale nie na opakowaniach nektarów. Aby
sprostać rosnącemu zapotrzebowaniu na produkty z niską zawartością cukru, soki
owocowe o zmienionej formule mogłyby być oznaczane jako „sok owocowy o
obniżonej zawartości cukru”.
Europosłowie
podkreślają, że nowe technologie usuwające cukier naturalnie występujący w
sokach owocowych, dżemach, galaretkach czy mleku, nie powinny prowadzić do
wykorzystywania słodzików w celu kompensacji słodkiego smaku, tekstury czy
jakości ostatecznego produktu. Posłowie wskazują również, że twierdzenia
dotyczące pozytywnych właściwości, takich jak właściwości zdrowotne, nie
powinny znajdować się na etykietach soków o obniżonej zawartości cukru.
Co
więcej, europosłowie chcą także, aby w kwestii oznaczania produktów takich jak
soki owocowe, dżemy, galaretki, marmolady oraz słodzone kremy z kasztanów,
informacje o pochodzeniu owoców wykorzystanych do produkcji zostały wskazane na
przedniej etykiecie produktu. Jeśli owoce pochodzą z więcej niż jednego kraju,
kraje pochodzenia powinny zostać wskazane w porządku malejącym zgodnie z
proporcjami.
Posłowie
zgadzają się również z propozycją, która podwyższyłaby minimalną zawartość
owoców w dżemie, obniżając tym samym wymóg dodawania cukru do niektórych
produktów i pozwoliłaby na używanie określenia “marmolada” wobec wszystkich
dżemów (wcześniej to określenie mogło być stosowane wyłącznie wobec dżemów
wykonanych z owoców cytrusowych).
Cytat
“Dziś
jest dobry dzień dla bardziej przejrzystych oznaczeń pochodzenia produktów na
etykietach. Poza surowszymi kryteriami dotyczącymi jakości i nadzoru, bardziej
precyzyjne wskazanie krajów pochodzenia zapewni większą transparentność i
ułatwi konsumentom wybór zdrowszych i bardziej regionalnych produktów. W
przypadku miodu, wymóg wskazania krajów pochodzenia na etykietach zapobiegnie
zafałszowaniom oraz ułatwi dokonywanie świadomych wyborów konsumenckich”
- skomentował sprawozdawca Alexander Bernhuber (EPL, Austria).
Kolejne
kroki
Głosowanie
Parlamentu dotyczące omawianej dyrektywy zaplanowano na sesję plenarną w dniach
11-14 grudnia. Następnie Parlament będzie mógł rozpocząć negocjacje z państwami
członkowskimi UE.
Kontekst
Przegląd unijnych norm
handlowych dla wybranych dyrektyw “śniadaniowych” został zaproponowany przez
Komisję Europejską 21 kwietnia 2023 roku w celu uaktualnienia norm starszych
niż 20 lat.
pełna lista aktualności
|