Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Wyniki ekonomiczne unijnego przemysłu spożywczego w II kwartale 2023
Niemal stabilna produkcja i niewielki spadek obrotów; umiarkowany wzrost cen produkcji utrzymujący się ze względu na tendencję wzrostową cen niektórych towarów rolnych i wysokie koszty nakładów, takie jak opakowania.

  • W II kwartale 2023 r. produkcja przemysłu spożywczego w UE wzrosła o 0,1% w porównaniu z poprzednim kwartałem.
  • Obroty unijnego przemysłu spożywczego spadły o 0,1% w porównaniu z poprzednim kwartałem.
  • Porównanie rok do roku pokazuje spadek zarówno produkcji przemysłu spożywczego, jak i całkowitej produkcji przemysłowej (odpowiednio -1,2% i -0,3% w porównaniu z II kwartałem 2022 r.). Odnotowano wyraźny wzrost obrotów w przemyśle spożywczym i napojów (6,7%), podczas gdy łączne obroty w przetwórstwie przemysłowym spadły (0,3%) w porównaniu z II kwartałem 2022 r. 
  • Ceny produkcji żywności wzrosły o 0,3% w porównaniu z poprzednim kwartałem i o 9,7% w porównaniu z II kwartałem 2022 r.
Zatrudnienie wzrosło w przemyśle spożywczym i napojów, nieznacznie spadło w produkcji ogółem
  • W II kwartale 2023 r. poziom zatrudnienia w przemyśle spożywczym i napojów wzrósł (odpowiednio o 0,2% i 1,4%) w porównaniu z poprzednim kwartałem, podczas gdy zatrudnienie w przetwórstwie przemysłowym ogółem spadło (-0,3%).
  • W ujęciu rok do roku poziom zatrudnienia wzrósł w przemyśle spożywczym (0,7%), napojów (5,3%) i w przetwórstwie przemysłowym ogółem (0,9%).
Zaufanie biznesowe w przemyśle spożywczym i napojów oraz w przemyśle wytwórczym ogółem nadal spada
  • Zaufanie w przemyśle spożywczym spadło w II kwartale 2023 r. (-0,7 punktu) i siódmy kwartał z rzędu. Zaufanie w branży napojów wykazało znaczny spadek (-3,4 punktu) w porównaniu z poprzednim kwartałem. Poziom zaufania w całym przemyśle spadł w podobnym stopniu (-3,1 punktu).
Wartość eksportu z UE wyniosła 45,6 mld euro
  • Eksport żywności i napojów z UE wyniósł 45,6 mld euro w II kwartale 2023 r. (2. kwartał 2023 r. / 2. kwartał 2022 r.: +0,6%).
  • Bilans handlowy osiągnął nadwyżkę w wysokości 19,6 mld euro (Q2 2023/Q2 2022: +12,2%).
  • Pięć najważniejszych produktów o największym udziale w wartości eksportu wygenerowało 21,9 mld euro w II kwartale 2023 r. (produkty mięsne, produkty mleczne, wino, przetworzone owoce i warzywa oraz kakao, czekolada i wyroby cukiernicze).
  • Import żywności i napojów do UE osiągnął wartość 26 mld euro (Q2 2023/Q2 2022: -6,7%).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij