Nowe Nordyckie Zalecenia Żywieniowe 2023Nordyckie Zalecenia Żywieniowe są efektem pięcioletniej pracy kilkuset badaczy i ekspertów w największym i najbardziej globalnym projekcie współpracy nordyckiej.Opublikowane zostały nowe Nordyckie Zalecenia Żywieniowe (NNR2023). Zalecenia te stanowią
podstawę naukową dla krajowych wytycznych i zaleceń żywieniowych w krajach
nordyckich i bałtyckich. NNR2023
są efektem pięcioletniej pracy kilkuset badaczy i ekspertów w największym i
najbardziej globalnym projekcie współpracy nordyckiej.
Obecna, szósta
edycja NNR po raz pierwszy w historii przedstawia rekomendacje nie tylko
dotyczące tego, jaka żywność jest dobra dla zdrowia konsumentów, ale także tego,
co jest dobre dla środowiska. Ponadto, zaktualizowano dietetyczne wartości referencyjne dla
składników odżywczych, wiele składników odżywczych otrzymało wartości
referencyjne po raz pierwszy, a w porównaniu z poprzednimi edycjami
przeanalizowano znacznie więcej grup żywności. Dzięki temu NNR2023 stały się
najobszerniejszymi jak dotąd zaleceniami żywieniowymi.
NNR2023 zaleca:
- Dietę
głównie roślinną, bogatą w warzywa, owoce, jagody, rośliny strączkowe,
ziemniaki i produkty pełnoziarniste
- Duże
spożycie ryb i orzechów.
- Umiarkowane
spożycie niskotłuszczowych produktów mlecznych.
- Ograniczone
spożycie czerwonego mięsa i drobiu.
- Minimalne
spożycie przetworzonych produktów, mięsa,
alkoholu i żywności przetworzonej zawierającej duże ilości tłuszczów, soli
i cukru.
Pełna treść zaleceń NNR2023 dostępna jest na
stronie: https://pub.norden.org/nord2023-003/
pełna lista aktualności
|