Współpraca naukowców AGH z Maspex nad nową technologią produkcji napojów antyoksydacyjnychKonsorcjum Tymbark-MWS oraz AGH w Krakowie otrzymało na realizację zadania finansowanie w wysokości blisko 5,5 mln zł w ramach konkursu NUTRITECH Narodowego Centrum Badań i Rozwoju.Technologia produkcji napojów antyoksydacyjnych poprawiających kondycję psychofizyczną człowieka o szerokich właściwościach regeneracyjnych dla naszego organizmu – to zadanie nad którym od lat pochyla się dr hab. inż. Agnieszka Włodyka-Bergier prof. AGH z Wydziału Geodezji Górniczej i Inżynierii Środowiska.
Dzięki współpracy naukowców AGH z Grupą Maspex, jedną z największych firm w Europie Środkowo-Wschodniej w segmencie produktów spożywczych, takie napoje mają być już niebawem łatwo dostępne dla konsumentów.
Grupa Maspex od lat z powodzeniem wprowadza produkty odpowiadające dynamicznie zmieniającym się potrzebom konsumentów i najnowszym trendom pojawiającym się na rynku. Innowacje to jeden z filarów strategii zrównoważonego rozwoju „Efekt Kolibra”, która określa priorytety Grupy Maspex w obszarach ESG do 2030 r.
Źródło: AGH
pełna lista aktualności
|