Stan Sanitarny Kraju w 2022 r. - raport nt. działań Państwowej Inspekcji SanitarnejGłówny Inspektorat Sanitarny opublikował raport pt. "Stan Sanitarny Kraju w 2022 r.", który stanowi podsumowanie ubiegłorocznych działań Państwowej Inspekcji Sanitarnej.Publikacja opisuje najważniejsze
obszary, jakie znajdują się pod nadzorem inspekcji, czyli m.in. nadzór
nad bezpieczeństwem żywności, wody pitnej czy kąpielisk, kosmetykami,
środkami zastępczymi, higieną środowiska pracy, nauczania i wychowania.
W
obszarze żywności w raporcie można znaleźć informacje dotyczące m.in.:
- Stanu sanitarnego
zakładów żywności, żywienia, materiałów i wyrobów przeznaczonych do
kontaktu z żywnością
- Ogólnej oceny stanu
sanitarnego nadzorowanych obiektów
- Stanu sanitarnego
środków transportu żywności
- Jakości zdrowotnej
środków spożywczych
- Systemu Wczesnego Ostrzegania
o Niebezpiecznej Żywności i Paszach – RASFF
- Znakowania żywności
- Nadzoru organów
Państwowej Inspekcji Sanitarnej nad bezpieczeństwem suplementów diety,
żywności dla określonych grup oraz żywności obligatoryjnie wzbogacanej
- Badań żywności w kierunku
obecności organizmów genetycznie zmodyfikowanych (GMO)
- Nadzoru nad obrotem
grzybami i przetwórstwem grzybów oraz zatruć grzybami
- Jakości zdrowotnej
materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością
- Kontroli żywienia dzieci
i młodzieży w jednostkach systemu oświaty
- Nadzoru organów
Państwowej Inspekcji Sanitarnej nad importem z państw trzecich żywności
oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością
Raport można pobrać ze strony GIS:
https://www.gov.pl/web/gis/stan-sanitarny-kraju-w-2022-r-opublikowany--podsumowanie-dzialan-panstwowej-inspekcji-sanitarnej
Źródło: GIS
pełna lista aktualności
|