Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zacieśnia współpracę z ekspertami z obszaru żywności i żywienia w ramach Rady NaukowejW lipcu br. Zarząd PFPŻ ZP powołał ekspertów do Rady Naukowej trzeciej kadencji. Celem działalności Rady jest wymiana informacji, opinii i poglądów pomiędzy przedstawicielami świata nauki i przemysłu żywnościowego w zakresie najnowszych trendów, rozwiązań, technologii i badań w sektorze produkcji i przetwórstwa żywności.
Nominacje wręczył Andrzej Gantner – Wiceprezes i Dyrektor Generalny. Pierwsze studyjne posiedzenie Rady odbyło się w fabryce firmy Upfield w Katowicach.– Działalność Rady Naukowej ma sprzyjać
zacieśnieniu współpracy pomiędzy polskimi uczelniami i instytutami,
a przemysłem żywnościowym. Wcześniejsza działalność doprowadziła już do wielu
ciekawych inicjatyw w tym zakresie, czego przejawem był m.in. program grantowy
PFPŻ ZP promujący prace badawcze prowadzone w obszarze żywności i żywienia,
mające praktyczne znaczenie dla przemysłu żywnościowego czy opracowanie bazy danych staży dla studentów
kierunków związanych z żywnością i żywieniem – mówi Andrzej Gantner.
W skład Rady weszło 26
ekspertów
z instytutów naukowo-badawczych i szkół wyższych oraz inne osoby legitymujące
się znacznym teoretycznym i/lub praktycznym dorobkiem w obszarach żywności,
żywienia i zdrowia publicznego.
PFPŻ ZP stara się, aby każdorazowo posiedzenie
Rady Naukowej było połączone z wizytą studyjną w zakładzie produkcyjnym firm
członkowskich PFPŻ ZP. W czasie spotkania eksperci mają okazję zapoznać się nie
tylko z najnowszymi osiągnięciami w zakresie technologii produkcji, ale również
z praktycznymi aspektami zapewnienia bezpieczeństwa i jakości produktów
żywnościowych. Dodatkowo omawiane są również osiągnięcia firm w zakresie
gospodarki obiegu zamkniętego i realizacji strategii zrównoważonego rozwoju.
Pierwsze spotkanie Rady Naukowej III kadencji miało miejsce w fabryce firmy
Upfield – producenta żywności pochodzenia roślinnego oraz lidera na rynku margaryn
i tłuszczów roślinnych.
|
– Jesteśmy zachwyceni, że najbardziej znacząca organizacja producentów jaką
jest PFPŻ skorzystała z gościnności naszej największej fabryki w Europie.
Upfield jest liderem żywności pochodzenia roślinnego i kształtuje przyszłość produktów
spożywczych. 130 naukowców, których zatrudniamy w największym na świecie
centrum nauk o żywności roślinnej w Wageningen pomaga nam realizować nasze
aspiracje dotyczące żywności smacznej, zdrowszej i lepszej dla planety –
mówi dr John Verbakel, Chief R&D Officer
Upfield, Head of Food Science Center w Wageningen (Niderlandy).
Spotkania Rady Naukowej przy PFPŻ ZP planowane są cyklicznie, raz na
kwartał. Kolejne spotkanie odbędzie się po wakacjach.
pełna lista aktualności
|