Rezolucja WHO/WHA o przyspieszeniu wysiłków na rzecz wzbogacania żywności w mikroskładniki odżywczeWHO przyjęła rezolucję w sprawie przyspieszenia prac nad wzbogacaniem żywności w mikroskładniki odżywcze.Rezolucja wzywa państwa członkowskie WHO
do podejmowania decyzji w sprawie wzbogacania żywności mikroelementami i/lub
suplementacji oraz do rozważenia sposobów wzmocnienia mechanizmów finansowania
i monitorowania.
WHO zauważa, że częścią rozwiązania jest
fortyfikacja żywności na dużą skalę (LSFF). Dodając niezbędne witaminy i minerały do podstawowych produktów
spożywczych i przypraw, takich jak mąka pszenna i kukurydziana, ryż, olej
kuchenny i sól, zgodnie z krajowymi wzorcami konsumpcji i niedoborami, kraje
mogą korygować i dalej zapobiegać wykazanym niedoborom mikroelementów.
Rezolucja została przedstawiona przez
Australię, Brazylię, Kanadę, Chile, Kolumbię, Ekwador, Unię Europejską i jej 27
państw członkowskich, Izrael, Malezję i Paragwaj. Rezolucja spotkała się z
szerokim poparciem społeczeństwa obywatelskiego, a ponad 50 organizacji wezwało
WHO do przyspieszenia wysiłków na rzecz wzbogacania żywności w mikroskładniki
odżywcze poprzez wspólnie podpisany list w marcu 2023 r. Organizacje
podkreśliły w swoim liście, że niedobór mikroskładników odżywczych jest
kryzysem, który dotyka wszystkie społeczności na całym świecie, o niskich lub
wysokich dochodach. Organizacje wzywają WHO do wzmożenia wysiłków na rzecz
poprawy zasięgu i jakości programów wzbogacania żywności, które mają duży
potencjał ochrony zdrowia i zwalczania tych niedoborów, którym można zapobiegać.
Rezolucja została przyjęta w ramach
raportu Dekady działań ONZ w sprawie żywienia (2016-2025). Dekada Odżywiania ma na celu
przyspieszenie realizacji zobowiązań Drugiej Międzynarodowej Konferencji na
temat Żywienia (ICN2), osiągnięcie globalnych celów w zakresie żywienia i
chorób niezakaźnych związanych z dietą (NCD) do 2025 r. oraz przyczynienie się
do realizacji Celów Zrównoważonego Rozwoju do 2030 r.
pełna lista aktualności
|