Obchodząca w tym roku swoje
20-lecie Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych pełni
wiele ważnych funkcji, zarówno na poziomie krajowym, jak i
międzynarodowym. Jedną z nich jest sprawowana przez Główny Inspektorat
Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych rola Punktu Kontaktowego
Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO (Organizacji ds. Wyżywienia i
Rolnictwa Narodów Zjednoczonych / Światowej Organizacji Zdrowia) dla
Polski. Komisja ta, działająca nieprzerwanie już od 60 lat, opracowuje i
aktualizuje międzynarodowe normy, wytyczne i kodeksy dobrych praktyk,
zwane potocznie Kodeksem Żywnościowym, które wyznaczają standardy
bezpieczeństwa i jakości żywności oraz żywienia na całym świecie, w tym
także w Unii Europejskiej i w Polsce.
Jednym ze sztandarowych dokumentów
opracowywanych i systematycznie rewidowanych, w ślad za postępem wiedzy
naukowej, przez Komisję Kodeksu Żywnościowego jest właśnie wspomniane
wcześniej opracowanie pt. „Ogólne zasady higieny żywności” (ang. General
Principles of Food Hygiene) zawierające m.in. rozdział dotyczący
słynnego systemu HACCP (czyli Systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych
Punktów Kontroli).
– Z satysfakcją zorganizowaliśmy i
udostępniamy oficjalne polskie tłumaczenie najnowszej wersji dokumentu
pt. „Ogólne zasady higieny żywności” wraz z rozdziałem obejmującym
system HACCP, który został przyjęty przez Komisję Kodeksu Żywnościowego
FAO/WHO w całości w 2022 r. Mamy nadzieję, że publikacja polskiego
tłumaczenia tego dokumentu pomoże rodzimym przedsiębiorcom i
specjalistom z branży spożywczej w jeszcze lepszym zarządzaniu jakością
oraz bezpieczeństwem żywności na wszystkich etapach łańcucha
żywnościowego – mówi Przemysław Rzodkiewicz, Główny Inspektor
Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przyznając, że w ostatnich
miesiącach bardzo wielu przedsiębiorców zwracało się do Inspekcji z
zapytaniem o oficjalną, polską wersję językową wspomnianego dokumentu.
Jego publikacja będzie zatem wyjściem
naprzeciw realnemu zapotrzebowaniu świata biznesu, w tym zwłaszcza
przedstawicieli małych i średnich przedsiębiorstw branży
rolno-spożywczej.
– Ogólne zasady higieny żywności
wraz z HACCP zostały opracowane przez ekspertów po to, aby chronić
interesy konsumentów, poprzez zapewnienie bezpieczeństwa i wysokiej
jakości żywności. Stosowanie tych standardów pomaga więc w budowaniu
dobrej marki żywności, ale pozwala też zapobiegać stratom i marnowaniu
żywności. Faktem jest, że wspomniany dokument nakłada liczne obowiązki
na przedsiębiorców z branży rolno-spożywczej i gastronomicznej, ale
jednocześnie daje im też niezbędny know how i gotowe narzędzia do
zastosowania – mówi prof. Danuta Kołożyn-Krajewska, ekspert ds.
bezpieczeństwa żywności z Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW w
Warszawie.
Chociaż odpowiedzialność za jakość i
bezpieczeństwo żywności zdaje się leżeć przede wszystkim po stronie
wytwarzających ją przedsiębiorców, to jednak eksperci przypominają, że w
rzeczywistości wszyscy uczestnicy rynku – w tym także konsumenci – mają
w tym zakresie pewną rolę do odegrania.
„Skuteczne praktyki w zakresie higieny
żywności są kluczowe dla uniknięcia niekorzystnych dla zdrowia ludzkiego
i gospodarki konsekwencji chorób przenoszonych przez żywność, uszkodzeń
ciała powodowanych przez żywność oraz psucia się żywności. Każdy, w tym
producenci surowców, importerzy, wytwórcy i przetwórcy, podmioty
prowadzące magazyny/logistykę żywności, osoby zajmujące się żywnością,
detaliści i konsumenci, są odpowiedzialni za zapewnienie, że żywność
jest bezpieczna i nadaje się do spożycia. Podmioty prowadzące
przedsiębiorstwa spożywcze powinny znać i rozumieć zagrożenia związane z
produkowaną, transportowaną, przechowywaną i sprzedawaną przez nie
żywnością, a także środki wymagane do kontroli tych zagrożeń istotne dla
ich działalności, aby żywność docierająca do konsumentów była
bezpieczna i nadawała się do spożycia” – czytamy we wstępie do
omawianego wcześniej dokumentu.
Pełną wersję dokumentu znaleźć można pod linkiem:
https://www.gov.pl/web/ijhars/ogolne-zasady-higieny-zywnosci-haccp-wersja-polska
Więcej informacji na temat IJHARS,
Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO, a także różnego rodzaju norm dla żywności
można znaleźć na stronie internetowej https://www.gov.pl/web/ijhars, a także w mediach społecznościowych Inspekcji (Facebook, Twitter, LinkedIn, YouTube).
Źródło: GIJHARS