Kontrole świeżych owoców i warzyw w latach 2021-2022Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych przedstawił wyniki planowych i doraźnych kontroli świeżych owoców i warzyw zrealizowanych w latach 2021-2022 r.Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów
Rolno-Spożywczych (IJHARS) realizuje zadania określone w ustawie z dnia
21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych
oraz w innych ustawach i rozporządzeniach, zarówno krajowych jak i
unijnych. Do kompetencji inspekcji należy m.in. realizacja
systematycznych ogólnokrajowych kontroli jakości handlowej artykułów
rolno-spożywczych w tym świeżych owoców i warzyw, na wszystkich etapach
obrotu handlowego. Kontrole prowadzone są w trybie planowym zgodnie z
rocznym planem kontroli i trybie doraźnym, np. w reakcji na sygnały
przekazywane przez konsumentów i przedstawicieli sektora.
Obszar działań kontrolnych Inspekcji
JHARS jest ściśle regulowany obowiązującymi przepisami. Organy IJHARS w
pełni wyczerpują nadane im uprawnienia oraz posiadane możliwości w toku
przeprowadzanych kontroli. Celem działania IJHARS jest: ochrona
konsumentów i producentów, poprzez zapewnienie dostępu do rzetelnych
informacji na temat artykułów rolno-spożywczych, zapobieganie
nieuczciwym praktykom rynkowym, ułatwienie wymiany handlowej – zarówno z
państwami trzecimi jak i na obszarze jednolitego rynku wewnętrznego UE.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów
Rolno-Spożywczych realizuje kontrole jakości handlowej świeżych owoców i
warzyw na mocy ustawy z dnia 19 grudnia 2003 roku o organizacji rynków owoców i warzyw oraz rynku chmielu (Dz.U. z 2022 r. poz. 2101).
Kontrole świeżych owoców i warzyw prowadzone są zgodnie z przepisami określonymi w rozporządzeniu
wykonawczym Komisji (UE) nr 543/2011 z dnia 7 czerwca 2011 r.
ustanawiającym szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr
1234/2007 w odniesieniu do sektora owoców i warzyw oraz sektora
przetworzonych owoców i warzyw (Dz. U. UE L 157 z 15.6.2011, str. 1, ze zm.).
Świeże owoce i warzywa wprowadzane do
obrotu na terenie UE oraz eksportowane do i importowane z krajów
trzecich muszą być zgodne z wymaganiami norm handlowych określonych w
załączniku I rozporządzenia 543/2011. Muszą spełniać wszystkie wymagania
jakościowe oraz wymagania dotyczące znakowania.
Wyniki kontroli świeżych owoców i warzyw realizowanych w latach 2021-2022 r.
- Kontrole planowe i doraźne świeżych owoców i warzyw w 2021 r.
W toku realizacji kontroli planowych w zakresie jakości handlowej skontrolowano 2497 partie świeżych owoców i warzyw w 581 podmiotach
działających na różnych etapach łańcucha dystrybucji (głównie przez
hurtownie i sklepy). Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły:
- wymagań jakościowych określonych w
normach handlowych nie spełniało 16 partii (0,6%). Niezgodności
dotyczyły głównie niespełnienia wymagań minimalnych (objawy zepsucia,
gnicia, pleśni) oraz wielkości minimalnej.
- wymagań w zakresie znakowania
nie spełniało 609 partii (24,4%), kontrolowane partie kwestionowano
przede wszystkim ze względu na: brak zamieszczenia w miejscu sprzedaży
(np. na wywieszkach w pobliżu produktu) widocznych dla konsumenta,
wymaganych przepisami informacji o produkcie dotyczących kraju
pochodzenia oraz tam gdzie stosowne odmianie, klasie jakości – w
przypadku sprzedaży detalicznej, całkowity brak oznakowania opakowań – w
przypadku pozostałych etapów obrotu.
W ramach dodatkowych kontroli doraźnych skontrolowano 148 partii świeżych owoców i warzyw w 15 podmiotach. Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły:
- wymagań jakościowych nie spełniało 4 partie (2,7%). Stwierdzono m. in.: objawy zepsucia, pleśni i gnicia, utratę jędrności oraz wymagań jakościowych dla deklarowanej klasy jakości,
- wymagań w zakresie znakowania
nie spełniało 22 partie (14,9%) ze względu na: wprowadzanie konsumenta w
błąd poprzez podanie rozbieżnych informacji w zakresie kraju
pochodzenia owoców i warzyw, np. na wywieszce przy produkcie podawano
inny kraj pochodzenia niż na opakowaniu, w miejscu sprzedaży podawano
więcej niż jeden kraj pochodzenia oraz nie zamieszczanie przez detalistę
w sposób czytelny i dobrze widoczny dla konsumenta szczegółowych
informacji dotyczących państwa pochodzenia.
- Kontrole planowe i doraźne świeżych owoców i warzyw w 2022 r.
W toku realizacji kontroli planowych w zakresie jakości handlowej skontrolowano 1852 partie świeżych owoców i warzyw w 388 podmiotach
działających na różnych etapach łańcucha dystrybucji (głównie przez
hurtownie i sklepy). Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły:
- wymagań jakościowych nie spełniało 11 partii (0,6%). Stwierdzono m. in.: objawy zepsucia, pleśni i gnicia, utratę jędrności oraz uszkodzenia zewnętrzne,
- wymagań w zakresie znakowania
nie spełniało 426 partii (23,0%). Kontrolowane partie kwestionowano
przede wszystkim ze względu na: całkowity brak oznakowania lub
niezamieszczanie na opakowaniu niektórych wymaganych przepisami
informacji (np. kraju pochodzenia, klasy jakości, odmiany, danych
identyfikacyjnych podmiotu pakującego/wysyłającego) oraz podawanie
błędnych informacji o pochodzeniu.
W ramach dodatkowych kontroli doraźnych skontrolowano 223 partie świeżych owoców i warzyw w 91 podmiotach
działających na różnych etapach łańcucha dystrybucji (głównie przez
hurtownie i sklepy). Niezgodności stwierdzono w przypadku 69 partii (tj.
30,9 %).Wykryte niezgodności dotyczyły nieprawidłowego lub niepełnego
oznakowania świeżych owoców i warzyw. Wszystkie ww. skontrolowane partie
spełniały wymagania w zakresie jakościowym.
Dodatkowo w 2022 r. Inspekcja Jakości
Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych była zaangażowana i aktywnie
współpracowała z Agencją Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa na
każdym etapie realizacji mechanizmu „Nadzwyczajna pomoc dostosowawcza dla producentów jabłek’’, uczestnicząc
w projektowaniu przedmiotowego mechanizmu, potwierdzaniu działalności
poszczególnych podmiotów w zakresie prowadzenia produkcji, składowania,
konfekcjonowania lub obrotu artykułami rolno-spożywczymi oraz
realizacji kontroli jakości jabłek przekazywanych do zakładów
przetwórczych.
Kontrole w ramach przedmiotowego mechanizmu prowadzone były przez WIJHARS, w okresie od 02.05.2022 r. do 25.06.2022 r. w 58 zakładach przetwórstwa owocowego. Kontrole obejmowały sprawdzenie wymagań minimalnych jabłek określonych w rozporządzeniu 543/2011.
Skontrolowano 7 691 partii
jabłek o łącznej masie 196 tys. ton. Wydano 7 045 Świadectw zgodności
z normami handlowymi UE dla świeżych owoców i warzyw, potwierdzając
spełnienie wymagań przez partie objęte mechanizmem kontrolą określonych
wymagań oraz 133 Protokoły niezgodności z normami handlowymi UE dla
świeżych owoców i warzyw.
Źródło: GIJHARS
pełna lista aktualności
|