Komisja Europejska aktualizuje normy handlowe dotyczące produktów rolno-spożywczychKomisja Europejska pracuje obecnie nad przeglądem obowiązujących norm handlowych mających zastosowanie do szeregu produktów rolno-spożywczych, takich jak owoce i warzywa, soki owocowe i dżemy, miód, drób lub jaja.Komisja Europejska zaproponowała między innymi następujące zmiany dotyczące:
- wskazywania miejsca pochodzenia - jaśniejsze i obowiązkowe przepisy dotyczące oznaczania pochodzenia miodu, orzechów i suszonych owoców, dojrzewających bananów, a także oczyszczonych, przetworzonych i pokrojonych owoców i warzyw. W przypadku mieszanek na etykiecie będzie musiał być podany kraj lub kraje pochodzenia.
Wskazanie krajów pochodzenia zwiększy przejrzystość dla konsumentów,
powinno również promować produkcję tych produktów w UE;
- marnowania żywności - proponowane zmiany dotyczą między innymi tak zwanych „brzydkich” owoców i warzyw (z wadami zewnętrznymi, ale nadal nadającymi się do spożycia lokalnego/bezpośredniego). Takie
owoce i warzywa sprzedawane konsumentom lokalnie i bezpośrednio przez
producentów byłyby zwolnione z obowiązku przestrzegania norm handlowych.
Działania takie mogłaby zapewnić konsumentom większe możliwości zakupu
świeżych owoców i warzyw po bardziej przystępnych cenach i przynieść
korzyści producentom działającym w krótkich łańcuchach dostaw;
- pakowania - produkty
przeznaczone na darowiznę zwolnione byłyby z głównych wymogów
dotyczących etykietowania. Ma to na celu ułatwienie uczestnictwa
podmiotów w darowiznach;
- soków owocowych - soki
owocowe będą mogły posiadać opis „bez dodatku cukru”. Działanie to ma
na celu wyjaśnienie, że w przeciwieństwie do nektarów owocowych soki
owocowe z definicji nie mogą zawierać dodanych cukrów, czego część
konsumentów nie jest świadoma. Ponadto na etykiecie soku owocowego o
zmienionym składzie można będzie umieścić informację „sok owocowy o
obniżonej zawartości cukru”;
- dżemów i marmolad - zawartość owoców w dżemach zostanie
zwiększona z 350 gramów do minimum 450 gramów (do 550 gramów dla
najwyższej jakości) na kilogram gotowego produktu. Wraz z ogólnym
wzrostem zawartości owoców, konsumentom oferowane będą produkty o mniejszej zawartości cukrów prostych i większej ilości owoców niż
obecnie. Określenie „marmolada”, dopuszczone dotychczas wyłącznie w odniesieniu do dżemów cytrusowych, będzie dozwolone dla wszystkich
dżemów w celu wprowadzenia możliwości dostosowania nazwy produktu do
nazwy najczęściej stosowanej;
- jaj - znakowanie jaj odbywać się będzie również bezpośrednio w gospodarstwie, co przyczyni się do poprawy identyfikowalności.
W ciągu
ostatniego dziesięciolecia na rynkach rolnych zaszły znaczące zmiany
spowodowane przede wszystkim innowacjami, ale także ewoluującymi obawami
społecznymi i zapotrzebowaniem konsumentów. Zaproponowane przez Komisję
Europejską zmiany są zgodne ze strategią „od pola do stołu” oraz celami
zrównoważonego rozwoju ONZ co sprawi, że zaktualizowane normy handlowe
będą mogły przyczynić się do promowania i upowszechnienia zrównoważonych produktów, przy jednoczesnym zaspokojeniu nowych potrzeb konsumentów i podmiotów gospodarczych.
Proponowane zmiany będą teraz przygotowywane zgodnie z procedurą ustawodawczą przez Parlament Europejski i Radę UE.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych aktywnie uczestniczy w konsultacjach proponowanych zmian.
Więcej informacji znajdą Państwo na stronie internetowej Komisji Europejskiej.
Źródło: GIJHARS, Komisja Europejska
pełna lista aktualności
|