Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Ruszyła III edycja kampanii EFSA „Wybieraj bezpieczną żywność” #EUChooseSafeFood
Sedno unijnej kampanii Choose Safe Food stanowi pomoc mieszkańcom i mieszkankom Europy w podejmowaniu trafnych wyborów dotyczących żywności za sprawą wyjaśniania zagadnień naukowych związanych z bezpieczeństwem żywności.

System bezpieczeństwa żywności w Unii Europejskiej opiera się na zaleceniach naukowych formułowanych przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) w ścisłej współpracy z krajowymi organami odpowiedzialnymi za bezpieczeństwo żywności w całej Europie. EFSA współpracuje z najlepszymi naukowcami z Unii Europejskiej i spoza jej granic, którzy analizują, oceniają i wydają zalecenia dotyczące bezpieczeństwa żywności i zagrożeń dla konsumentów w oparciu o aktualne dane i wyniki badań. 

Poza zapewnianiem bezpieczeństwa konsumentom, wspomniana praca naukowa ma również zasadnicze znaczenie dla ochrony zwierząt i środowiska przed wszelkimi zagrożeniami związanymi z łańcuchem żywnościowym. Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności, poszczególne państwa członkowskie i decydenci reprezentujący unijne instytucje ściśle współpracują z innymi partnerami krajowymi, organami międzynarodowymi, producentami, organizacjami konsumentów i przedstawicielami społeczeństwa obywatelskiego, aby umożliwić mieszkańcom Europy dokonywanie świadomych wyborów dotyczących żywności i bezpieczne spożywanie zakupionych produktów. 

EU Choose Safe Food – Wybierz Bezpieczną Żywność 

Konsumenci w Europie należą do grona najlepiej chronionych i poinformowanych konsumentów na świecie, zwłaszcza pod względem spożywanej przez nich żywności. Unijny system bezpieczeństwa żywności gwarantuje, że każdy mieszkaniec Europy ma prawo dowiedzieć się, w jaki sposób żywność, którą spożywa, jest produkowana, przetwarzana, pakowana, etykietowana i sprzedawana. W ramach tego systemu naukowcy z całej Unii Europejskiej analizują dane naukowe i badania w celu oceny ryzyka związanego z żywnością. W ten sposób zapewniają, że produkty na naszych rynkach i w naszych sklepach są bezpieczne. 

Informacje na temat kampanii

Celem kampanii, której trzecia odsłona odbędzie się w 2023 roku, jest wsparcie mieszkańców w podejmowaniu świadomych wyborów dotyczących żywności w oparciu o działania na rzecz podnoszenia świadomości na temat nauk związanych z jedzeniem, które spożywamy. Dzięki niej konsumenci mogą poznać szeroki zakres zagadnień, które obejmują higienę żywności, marnowanie żywności, alergeny, suplementy diety, choroby przenoszone przez żywność, zanieczyszczenia, nowinki żywnościowe, opakowania żywności, dodatki, a także dobrostan pszczół i zwierząt. 

Treści w ramach kampanii zostały opracowane z myślą o odbiorcach w wieku od 25 do 45 roku życia bez specjalistycznej wiedzy. Kampania stale koncentruje się na kobietach i młodych rodzicach, jednak w tym roku mężczyźni zainteresowani nauką także znajdą coś dla siebie. 

Odbiorcy mogą być zainteresowani tematyką dobrego samopoczucia, zdrowia, gotowania, aktywnego stylu życia oraz bezpieczeństwa żywności, jednak mogą potrzebować pomocy w odnalezieniu się wśród gąszczu dostępnych informacji. 

Więcej informacji znajduje się na stronie: https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood 

Wywieranie wpływu 

Pierwsze dwie odsłony kampanii #EUChooseSafeFood pozytywnie wpłynęły na świadomość i wiedzę konsumentów na temat bezpieczeństwa żywności w UE. Na skutek oddziaływania przekazu kampanii odsetek osób, które zapamiętały, że decyzje dotyczące bezpieczeństwa żywności są oparte na nauce, wzrósł z 2 na 10 w 2021 roku do 4 na 10 w 2022 roku. Wśród osób, które miały styczność z kampanią, wzrósł również poziom zaufania do unijnego systemu bezpieczeństwa żywności: 70 procent respondentów stwierdziło, że ufa Unii Europejskiej i rządom krajowym w kwestii bezpieczeństwa żywności w 2022 roku, co oznaczało wzrost o 10 procent w stosunku do roku 2021.

Informacje o EFSA 

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) jest agencją Unii Europejskiej utworzoną w 2002 roku, której zadaniem jest pełnienie roli niezależnego ośrodka zapewniającego doradztwo naukowe podmiotom zarządzającym ryzykiem oraz informowanie o ryzyku związanym z łańcuchem żywnościowym. W tym celu Urząd współpracuje z szeregiem interesariuszy, by propagować spójność zaleceń naukowych w całej Unii Europejskiej, a także przedstawia założenia naukowe stanowiące podstawę przepisów i regulacji chroniących konsumentów przed zagrożeniami związanymi z żywnością w całym łańcuchu żywnościowym – od pola do stołu.

EFSA_Post 1-1_Food Hygiene_PL

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij