Ruszyła III edycja kampanii EFSA „Wybieraj bezpieczną żywność” #EUChooseSafeFoodSedno unijnej kampanii Choose Safe Food stanowi pomoc mieszkańcom i mieszkankom Europy w podejmowaniu trafnych wyborów dotyczących żywności za sprawą wyjaśniania zagadnień naukowych związanych z bezpieczeństwem żywności.System bezpieczeństwa żywności w Unii Europejskiej opiera się na zaleceniach naukowych
formułowanych przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) w ścisłej
współpracy z krajowymi organami odpowiedzialnymi za bezpieczeństwo żywności w całej
Europie. EFSA współpracuje z najlepszymi naukowcami z Unii Europejskiej i spoza jej granic,
którzy analizują, oceniają i wydają zalecenia dotyczące bezpieczeństwa żywności i zagrożeń
dla konsumentów w oparciu o aktualne dane i wyniki badań.
Poza zapewnianiem bezpieczeństwa konsumentom, wspomniana praca naukowa ma również
zasadnicze znaczenie dla ochrony zwierząt i środowiska przed wszelkimi zagrożeniami
związanymi z łańcuchem żywnościowym. Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności, poszczególne
państwa członkowskie i decydenci reprezentujący unijne instytucje ściśle współpracują z
innymi partnerami krajowymi, organami międzynarodowymi, producentami, organizacjami
konsumentów i przedstawicielami społeczeństwa obywatelskiego, aby umożliwić
mieszkańcom Europy dokonywanie świadomych wyborów dotyczących żywności i bezpieczne
spożywanie zakupionych produktów.
EU Choose Safe Food – Wybierz Bezpieczną Żywność
Konsumenci w Europie należą do grona najlepiej chronionych i poinformowanych
konsumentów na świecie, zwłaszcza pod względem spożywanej przez nich żywności. Unijny
system bezpieczeństwa żywności gwarantuje, że każdy mieszkaniec Europy ma prawo
dowiedzieć się, w jaki sposób żywność, którą spożywa, jest produkowana, przetwarzana,
pakowana, etykietowana i sprzedawana. W ramach tego systemu naukowcy z całej Unii
Europejskiej analizują dane naukowe i badania w celu oceny ryzyka związanego z żywnością.
W ten sposób zapewniają, że produkty na naszych rynkach i w naszych sklepach są bezpieczne.
Informacje na temat kampanii
Celem kampanii, której trzecia odsłona odbędzie się w 2023 roku, jest wsparcie mieszkańców
w podejmowaniu świadomych wyborów dotyczących żywności w oparciu o działania na rzecz
podnoszenia świadomości na temat nauk związanych z jedzeniem, które spożywamy. Dzięki
niej konsumenci mogą poznać szeroki zakres zagadnień, które obejmują higienę żywności,
marnowanie żywności, alergeny, suplementy diety, choroby przenoszone przez żywność,
zanieczyszczenia, nowinki żywnościowe, opakowania żywności, dodatki, a także dobrostan
pszczół i zwierząt.
Treści w ramach kampanii zostały opracowane z myślą o odbiorcach w wieku od 25 do 45 roku
życia bez specjalistycznej wiedzy. Kampania stale koncentruje się na kobietach i młodych
rodzicach, jednak w tym roku mężczyźni zainteresowani nauką także znajdą coś dla siebie.
Odbiorcy mogą być zainteresowani tematyką dobrego samopoczucia, zdrowia, gotowania,
aktywnego stylu życia oraz bezpieczeństwa żywności, jednak mogą potrzebować pomocy w
odnalezieniu się wśród gąszczu dostępnych informacji.
Więcej informacji znajduje się na stronie: https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood
Wywieranie wpływu
Pierwsze dwie odsłony kampanii #EUChooseSafeFood pozytywnie wpłynęły na świadomość i wiedzę
konsumentów na temat bezpieczeństwa żywności w UE. Na skutek oddziaływania przekazu kampanii
odsetek osób, które zapamiętały, że decyzje dotyczące bezpieczeństwa żywności są oparte na nauce,
wzrósł z 2 na 10 w 2021 roku do 4 na 10 w 2022 roku. Wśród osób, które miały styczność z kampanią,
wzrósł również poziom zaufania do unijnego systemu bezpieczeństwa żywności: 70 procent
respondentów stwierdziło, że ufa Unii Europejskiej i rządom krajowym w kwestii bezpieczeństwa żywności
w 2022 roku, co oznaczało wzrost o 10 procent w stosunku do roku 2021.
Informacje o EFSA
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) jest agencją Unii Europejskiej utworzoną w 2002
roku, której zadaniem jest pełnienie roli niezależnego ośrodka zapewniającego doradztwo naukowe
podmiotom zarządzającym ryzykiem oraz informowanie o ryzyku związanym z łańcuchem żywnościowym.
W tym celu Urząd współpracuje z szeregiem interesariuszy, by propagować spójność zaleceń naukowych
w całej Unii Europejskiej, a także przedstawia założenia naukowe stanowiące podstawę przepisów i
regulacji chroniących konsumentów przed zagrożeniami związanymi z żywnością w całym łańcuchu
żywnościowym – od pola do stołu.
pełna lista aktualności
|